"Η σύμβαση απαιτεί κύρωση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγει κάποιο έννομο αποτέλεσμα από την υπογραφή της και μόνο" δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανακόπουλος, στην εκπομπή "Ξυπνάμε Μαζί" στο Epsilon.
"Η επικύρωση σε διεθνές επίπεδο ακολουθεί την κύρωση στο εθνικό επίπεδο, οπότε δεν μας πειράζει" συμπλήρωσε αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
"Σύμφωνα με το άρθρο 18 της Σύμβασης της Βιέννης, από την υπογραφή μιας σύμβασης απορρέει η διεθνής υποχρέωση να συμπεριφέρεσαι με καλή πίστη προκειμένου να μην διακινδυνεύσεις τον σκοπό και το αντικείμενο της σύμβασης αυτής, εφόσον τεθεί σε ισχύ" ανέφερε.
"Πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία, πάρα πολύ λεπτομερή, ρυθμίζει πολλά θέματα με αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια, προβλέπει την επίβλεψη εφαρμογής της, προβλέπει μια σειρά από διμερείς επιτροπές που θα λύνουν κάποια ζητήματα, και προβλέπει και μια διαδικασία επίλυσης διαφορών. Το σημαντικότερο και για τους δύο λαούς είναι οι κυβερνήσεις τους να αφήσουν τους πολίτες να διαβάσουν και να καταλάβουν την συμφωνία. Ακούμε διάφορα που δεν ισχύουν, για αναγνώριση εθνότητας που δεν προκύπτει από πουθενά, ακούμε περί μακεδονικού χαλβά, ότι δεν θα μπορούμε να τραγουδάμε "Μακεδονία Ξακουστή", τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά" τόνισε.
Δείτε το βίντεο: