Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η αίσθηση της όσφρησης θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις σχετικά με -δυνητικά- πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η έρευνα έλαβε υπόψιν πέντε μυρωδιές: τη μέντα, το πορτοκάλι, τα ψάρια, το τριαντάφυλλο και το δέρμα (το υλικό κατασκευής ρουχισμού). Η αδυναμία να διακρίνει κανείς αυτές τις μυρωδιές διαπιστώθηκε ότι ήταν ένας ισχυρός δείκτης θανάτου μέσα στα επόμενα 5 χρόνια!
Εκείνοι που αδυνατούσαν να διακρίνουν τα συγκεκριμένα αρώματα ήταν σχεδόν 6 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία έγινε από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 3.005 ανθρώπων, ηλικίας από 57 έως 85 ετών, τους οποίους υπέβαλαν σε ένα απλό τεστ όσφρησης.
Ανάλογα με το πόσες από τις πέντε προαναφερθείσες μυρωδιές μπορούσαν να εντοπίσουν και να διακρίνουν, οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: κανονική όσφρηση, ανεπάρκεια όσφρησης και αδυναμία όσφρησης.
Μια δεύτερη έρευνα, με το ίδιο τεστ όσφρησης, διεξήχθη μετά από 5 χρόνια, διάστημα στο οποίο είχαν πεθάνει 430 από τους αρχικούς συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι 430 αρχικοί συμμετέχοντες ανήκαν στις τρεις κατηγορίες με την ακόλουθη κατανομή:
Κανονική όσφρηση: 10% νεκροί
Ανεπάρκεια όσφρησης: 19% νεκροί
Αδυναμία όσφρησης: 39% νεκροί
Αυτά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν φυσικά ότι η απώλεια της όσφρησης είναι αιτία θανάτου, αλλά ότι είναι ένα σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας που πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτυχθούν επικίνδυνα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι επειδή η όσφρηση απαιτεί συχνή ανανέωση των βλαστικών κυττάρων, η μειωμένη λειτουργία της όσφρησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής αδυναμίας του σώματος να αναγεννηθεί.
Αυτό έχει σαφή σύνδεση με νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και με τον καρκίνο που είναι ένα αποτέλεσμα της μη-κανονικής ανάπτυξης νέων κυττάρων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ειδικά τεστ όσφρησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την ιατρική, ιδίως στον τομέα της γηριατρικής φροντίδας.