Απαλλάξου από τον πονόδοντο με φυσικά αναλγητικά!

1Είναι απόστημα, ουλίτιδα, φρονιμίτης ή ευαισθησία των δοντιών; Όπου κι αν οφείλεται ο πονόδοντος θεράπευσέ τον χωρίς να χρειαστεί να καθίσεις στην οδοντιατρική καρέκλα.

Αν πονάει το δόντι σου:

Η πρώτη κίνηση είναι να κλείσεις ραντεβού με τον οδοντίατρο για να εξακριβώσεις το πρόβλημα. Αν χρειάζεται όμως να απαλύνεις τον πόνο μέχρι να τον επισκεφτείς, μάθε τι μπορείς και τι δεν πρέπει να δοκιμάσεις.

Φυσικά αναλγητικά

Το έλαιο γαρύφαλου έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να μουδιάσει λίγο την περιοχή. Βάλε λίγο επάνω στο πονεμένο δόντι. Μπορεί να τσούξει στην αρχή, αλλά θα ανακουφιστείς γρήγορα.
Το τσάι μέντας έχει ωραία γεύση και μπορεί να λειτουργήσει ως τοπικό ήπιο αναισθητικό. Βράσε 1 κ. γλ. αποξηραμένα φύλλα μέντας και όταν κρυώσει κάνε πλύσεις με το υγρό.
Η λεβάντα είναι ένα φυτό με καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πέρα από ωραίο άρωμα. Καλό θα είναι να φτιάξεις ένα αφέψημα λεβάντας για να ανακουφιστείς από τον πόνο.

Πώς να το φτιάξεις

Παίρνεις 20 γρ. αποξηραμένη λεβάντα ή 40 με 50 νωπά και τα βράζεις σε ένα κασταρολάκι για περίπου 20 λεπτά με μισό λίτρο νερό. Ο πονόδοντος περνά είτε με πλύσεις από το αφέψημα της λεβάντας είτε με κομπρέσες που μπορείς να εφαρμόσεις πάνω στην πάσχουσα περιοχή ή ακόμα και εξωτερικά στο μάγουλο. Είναι προτιμότερο στους ξαφνικούς πόνους να μην επιλέγεις αμέσως τη λύση ενός φαρμάκου, αλλά να προσπαθείς να τον αντιμετωπίσεις με φυσικά μέσα.

Τι να μην κάνεις: Η συμβουλή που ήθελε τον πονόδοντο να περνά με μπουκώματα με ούζο ή οποιοδήποτε αλκοολούχο έχει καταρριφθεί και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως έγκαυμα.

Απόφυγε να έρθει σε επαφή το γαρυφαλλέλαιο με τα ούλα, γιατί θα προκαλέσει επίσης έγκαυμα. Πρακτική συμβουλή να στεγνώσει καλά περίσσεια του γαρυφαλλέλαιου πιέζοντας καλά το βαμβάκι που έχουμε εμποτίσει με αυτό πάνω σε μια χαρτοπετσέτα.

Τι λέει ο ειδικός: “Συνήθως ο πονόδοντος οφείλεται σε τερηδόνα ή μπορεί να χρειάζεται απονεύρωση ή κάποιο δόντι να έχει τραυματιστεί”, αναφέρει ο ειδικός.

Αν πρήστηκε το ούλο σου

«Ένα απόστημα είναι μια επώδυνη λοίμωξη στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Συνήθως προκαλείται από σοβαρή φθορά των δοντιών ή από κάποιο τραύμα στο δόντι, όπως σπάσιμο, αλλά και ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα», λέει ο χειρουργός οδοντίατρος Γιάννης Τσαούσης. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ανοίγματα στο σμάλτο των δοντιών που επιτρέπουν στα βακτήρια να μολύνουν το κέντρο του δοντιού.

Φυσικό αναλγητικό

Έλαιο ρίγανης: Ισχυρό αντιμυκητιασικό, αντι-ιικό, αντιβακτηριδιακό. Τρίψε το πονεμένο δόντι-ούλο για 10 δευτερόλεπτα με έλαιο ρίγανης.

Τι να μην κάνεις: Μην χρησιμοποιείς ζεστό νερό ή ζεστά υγρά και παγοκύστες, καθώς θα αυξήσει την ένταση του πόνου.

Τι λέει ο ειδικός: «Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από τη ρίζα του δοντιού στα οστά που υποστηρίζουν το δόντι, γι’ αυτό μην προσπαθήσεις να κατευνάσεις τον πόνο αποφεύγοντας τον οδοντίατρο», συστήνει ο ειδικός.

Αν πονάει ο φρονιμίτης σου

Είναι το τρίτο και τελευταίο σύνολο τραπεζιτών που στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας τους ή γύρω στα είκοσι. Κάποιες φορές αυτά τα δόντια είναι πολύτιμα για το στόμα όταν είναι υγιή και σωστά ευθυγραμμισμένα, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν είναι ευθυγραμμισμένα και απαιτείται η αφαίρεσή τους. Η κακή ευθυγράμμιση των φρονιμιτών μπορεί να σπρώξει τα υπόλοιπα δόντια σε άλλη θέση ή να προκαλέσει ζημιές σε παρακείμενα δόντια, την κάτω γνάθο ή τα νεύρα.

Τι λέει ο ειδικός: «Ο οδοντίατρος θα αποφασίσει αν οι φρονιμίτες χρειάζεται να αφαιρεθούν και ο χειρουργός θα κάνει την αφαίρεση», επισημαίνει ο Γιάννης Τσαούσης.

Αν έχει ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό

Τα δόντια σου αντιδρούν σε ζεστό, κρύο, γλυκό, ξινό ή και μερικές φορές ακόμη και στην πίεση. Αν είναι ευαίσθητα στην πίεση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραύμα ή στο βρουξισμό των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Θα επανέλθουν με τη σωστή θεραπεία από τον οδοντίατρο ή με ένα μασελάκι που θα το φοράς κατά τον ύπνο. Αν έχεις ευαισθησία στις θερμοκρασίες συνήθως σημαίνει ότι υπάρχουν διαβρώσεις από ανεπαρκές ή καθόλου βούρτσισμα που αφήνουν εκτεθειμένο το ευαίσθητο τμήμα του δοντιού κάτω από την αδαμαντίνη, επίσης μπορεί να οφείλεται και σε φλεγμονή του νεύρου από βαθιά τερηδόνα ή σφράγισμα. Ανεξάρτητα από την αιτία, τα εκτεθειμένα νεύρα κάνουν τα δόντια ευαίσθητα.

Φυσικές θεραπείες

Αλατόνερο: Κάνε γαργάρες με αλατόνερο (2 κουταλιές αλάτι σε ένα ποτήρι νερό) δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.
Aloe Vera: Ξέπλυνε το στόμα σου με υγρό αλόε βέρα (θα το βρεις στα φαρμακεία). Μπορείς επίσης να κάνεις μασάζ στα δόντια με τζελ αλόε βέρα.
Τι λέει ο ειδικός: «Η πιο κοινή αιτία της ευαισθησίας των δοντιών με τη θερμοκρασία και τα γλυκά ή ξινά τρόφιμα είναι η εκτεθειμένη οδοντίνη, ο σκληρός ιστός που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σμάλτο των δοντιών, που περιέχει μικροσκοπικές ίνες των νεύρων. Η οδοντίνη μπορεί να εκτεθεί ως αποτέλεσμα της οδοντικής τερηδόνας, ισχυρή τριβή με σκληρά τρόφιμα ή την οδοντόβουρτσα ή από υποχώρηση των ούλων, όπως και από την υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών όπως λεμόνια και γκρέιπφρουτ», λέει ο ειδικός.

Γιατί πονάς;

Μάθε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πονόδοντο

Οξεία ιγμορίτιδα: Εκδηλώνεται με δυνατό πόνο στα δόντια της πάνω γνάθου της ίδιας πλευράς, δυναμώνει όταν σκύψεις απότομα προς τα κάτω.
Νευραλγία του τριδύμου νεύρου: Είναι πολύ δυνατός, εμφανίζεται ξαφνικά και σταματά το ίδιο ξαφνικά, διαρκεί από 2 δευτερόλεπτα ως 2 λεπτά στην αρχή, αλλά μπορεί να διαρκέσει και 2 ώρες. Προκαλείται με ένα απλό άγγιγμα του προσώπου, στο ξύρισμα, στο βούρτσισμα των δοντιών, στο πλύσιμο του προσώπου, στο φαγητό ή και από την ομιλία.
Κροταφική αρτηρίτιδα: Είναι η φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις κύριες αρτηρίες του προσώπου και του κρανίου και εμφανίζεται με πόνο στο στόμα, στον κρόταφο και με διαταραχές της όρασης.
Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Οι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι ένας δυνατός, βαρύς πόνος, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στην κάτω αριστερή περιοχή του στόματος και στην κάτω γνάθο, συχνά με αντανάκλαση στον λαιμό, μπορεί να προέρχεται από πόνο στην καρδιά ή ακόμη και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στοματοδυνία: τσούξιμο, κάψιμο, παραισθησία σαν μυρμήγκιασμα ή πόνος σε διάφορες περιοχές ή σε όλο το στόμα. Αυτό προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, έλλειψη βιταμινών, ΛΉΨΗ κάποιων φαρμάκων, όπως και από μυκητίαση του στόματος.
Αντανακλαστικός μυϊκός πόνος: Ο μυϊκός πόνος από την περιοχή των μυών του προσώπου, του κροτάφου ή και του λαιμού μπορεί να αντανακλά πολύ συχνά στα δόντια.
Αν έχεις πόνο στο στόμα ή στο πρόσωπο καλό είναι να παίρνεις μια γνώμη από τον οδοντίατρό σου. Μπορεί να μην πρόκειται για έναν απλό πονόδοντο.

Πηγη doctoranytime

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *