ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Άνθρωποι που κέρδισαν το λαχείο και σήμερα…πεινάνε!

1Την ημέρα που εκατομμύρια Έλληνες μοιράζουν τα φανταστικά τους κέρδη από τα εκατομμύρια του Τζόκερ, η παγκόσμια εμπειρία περικλείει δεκάδες
διδακτικές ιστορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι επίδοξοι νικητές.

Για όλους αποτελεί όνειρο ζωής αλλά για αρκετούς είναι ένας κανονικός εφιάλτης

Η Έβελιν Άνταμς, κέρδισε το λαχείο του New Jersey όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο φορές (1985, 1986), με το ποσό των 5.400.000 δολαρίων. Σήμερα ζει σε ένα τρέιλερ.

«Έχω κερδίσει το αμερικανικό όνειρο, αλλά τα έχω χάσει όλα και ήταν μια πολύ σκληρή πτώση. Έπιασα πάτο», λέει η Άνταμς.

«Όλοι ήθελαν τα χρήματα μου. Όλοι είχαν το χέρι τους απλωμένο. Δεν έμαθα ποτέ μια απλή λέξη στην αγγλική γλώσσα, το «όχι». Μακάρι να είχα την ευκαιρία να το κάνω ξανά. Θα ήθελα να είναι πολύ πιο έξυπνη τώρα» λέει.

Ζώντας με κουπόνια τροφίμων

Ο Γουίλιαμ Πόστ κέρδισε 16.200.000 δολάρια στο λαχείο της Πενσυλβάνια το 1988, αλλά τώρα ζει με την κοινωνική ασφάλιση του. «Μακάρι να συμβεί ποτέ. Ήταν ένας εφιάλτης», λέει.

Ένας φίλος του τον μήνυσε ζητώντας μερίδιο από τα κέρδη του. Ένας αδελφός του συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσέλαβε έναν δολοφόνο για να τον σκοτώσει ώστε να τον κληρονομήσει.

Δύο άλλα αδέλφια του τον «υποχρέωσαν» να επενδύσει σε μια επιχείρηση αυτοκινήτων και ένα εστιατόριο.

Τελικά δήλωσε πτώχευση και τώρα ζει ήσυχα με 450 δολάρια το μήνα και κουπόνια τροφίμων.

Επιστροφή στα βασικά

Ο μηχανικός Κεν Πρόξμαϊρ κέρδισε 1.000.000 δολαρίων στο λαχείο του Μίσιγκαν. Μετακόμισε στην Καλιφόρνια και έφτιαξε μια με τα αδέλφια του. Μέσα σε πέντε χρόνια, είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Ο Γιουίλι Χάρτ κέρδισε 3.100.000 δολάρια το 1989. Δύο χρόνια αργότερα ήταν απένταρος και κατηγορείται για μια δολοφονία.

Ο δικηγόρος του λέει ότι ξόδεψε την περιουσία του σε ένα διαζύγιο και για την αγορά ναρκωτικών ουσιών.

Ο Τζάνετ Λι από το Μισσούρι κέρδισε 18 εκατομμύρια δολάρια το 1993. Οκτώ χρόνια αργότερα είχε υποβάλει αίτηση.
-Η Κάλι Ρότζερς, ένα υιοθετημένο 16χρονο κορίτσι, αγόρασε ένα λαχείο το 2003, και κέρδισε 2,25 εκατομμύρια δολάρια. Ξόδεψε τα χρήματα αγοράζοντας σπίτια, αυτοκίνητα και κάνοντας 2 αυξητικές στήθους. Οταν τα λεφτά τελείωσαν, η έφηβη πούλησε όλα όσα είχε αγοράσει και έπιασε δουλειά ως οικιακή βοηθός για να επιβιώσει.

Ο Μάικλ Καρόλ κέρδισε το 2002 11,8 εκατομμύρια ευρώ στο εθνικό λαχείο. Δέκα χρόνια αργότερα, δεν του είχε μείνει ούτε ευρώ, αφού σπατάλησε όλο το ποσό αγοράζοντας σπίτια και ακριβά αυτοκίνητα, τα οποία κατέστρεψε κάνοντας αγώνες ράλι στους κήπους των σπιτιών του.

Ο Τζακ Ουίτακερ μικρομεσαίος επιχειρηματίας από τη Δυτική Βιρτζίνια κέρδισε 315 εκ. δολάρια το 2002.

Δέκα χρόνια μετά ήταν πλούσιος αλλά δυστυχισμένος. Η κόρη του και η εγγονή του πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών και η γυναίκα του τον χώρισε μετά από 42 χρόνια γάμου λόγω της άστατης ζωής του.

Έφτασε σε σημείο να πει: «Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο».

Ο Αλεξ Τοθ κέρδισε 10 εκατομμύρια ευρώ το 1990. Η οικογένειά του και ο ίδιος ξεκίνησε να σπαταλάει τα χρήματα.

Το μόνο που έμεινε από τα εκατομμύρια ήταν ένα κτήμα στη Φλόριδα, αλλά η ατυχία του δεν σταμάτησε εκεί, αφού μετά από διάφορες ιστορίες διαφθοράς η οικογένεια κατέληξε στην χρεοκοπία.

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά όταν πολλές φορές τα χρήματα με στοιχειώδη διαχείριση φτάνουν για μια ή και δυό άνετες ζωές;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν δύο πλευρές για τα χρήματα. Η εσωτερική πλευρά είναι η ψυχολογία του χρήματος και η οικογενειακή σχέση με τα χρήματα. Η εξωτερική πλευρά είναι οι φορολογικοί κώδικες, η κατανομή χρημάτων, κ.λπ.

Ο Μπιλ Πομερόι που είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος και έχει γνωρίσει αρκετούς νικητές λοταρίας που έχουν χρεωκοπήσει επισημαίνει:

«Επειδή οι νικητές έχουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν. Είναι πρόθυμοι να δώσουν μεγάλα ποσά για επενδύσεις για τις οποίες δεν ξέρουν τίποτα.

Για να αντισταθμίσουν κάποια κακή πρώιμη λήψη αποφάσεων και τα αναπόφευκτα αιτήματα φίλων, συγγενών και ξένων, συνιστάται στους νικητές να μην λαμβάνουν βεβιασμένες αποφάσεις. – See more at: http://www.metafysika.gr/2015/03/blog-post_48.html#sthash.nduMizEk.dpuf

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *