Το απόγευμα της Πέμπτης στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου, και χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση ή προειδοποίηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι φέρνει προς ψήφιση την τροποποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2016 του καθεστώτος μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα – όπου παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα.
Στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών ενώ στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της πέρα από την Μύθος και την ΦΙΞ. Αντίθετα η ποιοτική ελληνική μικροζυθοποιία η οποία πλήττεται από την εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στο 0,35% της αγοράς.
Το συγκεκριμένο άρθρο θεωρείται ταφόπλακα για την ελληνική ζυθοποιία καθώς από την κίνηση αυτή πλήττεται μόνο η μικρή ελληνική παραγωγή αφήνοντας εκτός τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Στόχος είναι να συγκεντρώσουν 3 εκατ. ευρώ από μικρούς Έλληνες παραγωγούς χωρίς να ενοχλήσει τους μεγάλους διεθνείς παίκτες.
Παρά την άνθηση της μικροζυθοποίιας στην Ελλάδα οι περισσότερες από αυτές είτε είναι ζημιογόνες είτε κινούνται σε οριακά αποτελέσματα. Ο κλάδος ήδη μετράει δύο απώλειες, την πρωτοπόρο στο είδος Craft και την Πειραϊκή Ζυθοποιία. Πρόκειται για ακριβές επενδύσεις με σημαντικά έξοδα τόσο στην μεταφορά και στην προσπάθεια τους για καθιέρωση τους στην αγορά (συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, παροχές σε πελάτες κ.α.).
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ο μειωμένος συντελεστής για τις μικροζυθοποιίες αυξάνεται:
α) από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
β) από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
γ) από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.
press-gr.com