Βοσκοί ανακάλυψαν το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο στην περιοχή Γκάφσα της χώρας και έκτοτε δεν έχει υπάρξει πειστική απάντηση στο πώς δημιούργηθηκε η λίμνη αυτή και γιατί το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.
Από τότε πάντως το μέρος που ονομάστηκε «Παραλία της Γκάφσα» είναι γεμάτο Τυνήσιους που δεν διστάζουν να βουτούν στα γαλανά νερά και να δροσίζονται από την κάψα της ερήμου, παρά το ότι οι αρχές προειδοποιούν πως το νερό της λίμνης μπορεί να είναι έως και ραδιενεργό!
«Πολλοί λένε πως είναι θαύμα, άλλοι το λένε κατάρα» είπε ένας Τυνήσιος στο κανάλι France 24.
Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, όμως γεωλόγοι πιστεύουν πως ίσως λόγω της σεισμικής δραστηριότητας να «βγήκαν» στην επιφάνεια με τον τρόπο αυτό υπόγεια ύδατα.
Σύμφωνα με τις αρχές, πιστεύεται ότι η λίμνη περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κυβικά νερό, ενώ το βάθος της είναι μεταξύ 10 και 18 μέτρων!
Αν και δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση της κολύμβησης, οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι στην περιοχή πλούσια σε φωσφορικά κοιτάσματα, τα οποία αφήνουν κατάλοιπα που μερικές φορές είναι έντονα ραδιενεργά, και επομένως υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για εμφάνιση καρκίνου.
«Τις πρώτες μέρες το νερό ήταν διαυγές, τυρκουάζ. Τώρα είναι πράσινο και γεμάτο φύκια. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται και άρα ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων», τονίζουν.