του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr/iatrikanea
Είναι παραδεκτό από όλους και δεν χωράει αμφισβήτησης ότι το πρόβλημα με τα κουνούπια στην Αθήνα είναι αυξημένο φέτος, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Δεν τολμά κανείς να κυκλοφορήσει έξω και ιδιαίτερα σε προάστια των Αθηνών και σε σημεία που υπάρχουν δένδρα, χωρίς να δεχτεί επίθεση από σμήνη κουνουπιών.
Ακόμα και στον Εθνικό κήπο το πρόβλημα είναι εξαιρετικά αυξημένο, με πολλούς περιπατητές που καταφεύγουν για λίγη δροσιά στο κέντρο της Αθήνας να διαμαρτύρονται για το πλήθος των δηγμάτων (τσιμπημάτων) που έχουν από τα κουνούπια φεύγοντας από τον κήπο.
Και μπορεί ο Εθνικός κήπος να είναι στην ευθύνη του Δήμου Αθηναίων αλλά η γενικότερη ευθύνη των ψεκασμών και των αεροψεκασμών είναι στην Περιφέρεια.
Το πρόβλημα προφανώς θα περνούσε απαρατήρητο μόνο με την ενόχληση των κατοίκων της Αθήνας από τα πολλά τσιμπήματα των κουνουπιών αν δεν γινόταν τόσο έντονο το πρόβλημα με το Ιό του Δυτικού Νείλου.
Γιατί είναι το πρόβλημα των κουνουπιών τόσο μεγάλο φέτος;
Προφανώς φταίει η κλιματική αλλαγή. Οι βροχές του Ιουνίου και του Ιουλίου επέτειναν πολύ το όλο θέμα αφού οι συνθήκες αυτές ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.
Όμως φταίει η Περιφέρεια αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η Περιφέρεια ίσως για λόγους οικονομίας, ίσως από ολιγωρία ξεκίνησε του ψεκασμούς προς τα τέλη Απριλίου, ενώ το 2017 είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον διαδικτυακό τόπο της περιφέρειας με στοιχεία που έχει η ίδια η Περιφέρεια Αττικής αναρτήσει, μας ενημερώνει στις 16 Απριλίου ότι ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος ψεκασμών, ενώ στην ίδια διεύθυνση το 2017 στα μέσα Απριλίου ξεκινούσε ο τρίτος κύκλος ψεκασμών.
Λόγω συνθηκών περιβάλλοντος θα έπρεπε να είχε ενταθεί ο κύκλος ψεκασμών φέτος ιδιαίτερα γιατί αμέσως μετά από κάποιους ψεκασμούς έβρεξε με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικός ο ψεκασμός και θα έπρεπε να επαναληφθεί άμεσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν κατά πολύ τα κουνούπια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 7ος κύκλος ψεκασμών ξεκίνησε το 2017 στα μέσα Ιουνίου (δείτε εδώ) ενώ ο έβδομος κύκλος ψεκασμών για φέτος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου (δείτε εδώ).!!!
Ευθύνες όμως έχει και το ΚΕΕΛΠΝΟ αφού θα έπρεπε να προνοήσει και να επιστήσει την προσοχή στην Περιφέρεια της Αττικής να εντείνει τα μέτρα ειδικά φέτος αντί να αδρανήσει τόσο πολύ.
Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ με χαρακτηριστική καθυστέρηση ξεκίνησε να ενημερώνει τους πολίτες όταν πρώτα υπήρξαν τα πρώτα περιστατικά. Το πρώτο δελτίο τύπου που έστειλε φέτος το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά ήταν τέλη Ιουνίου, χωρίς να οργανώσουν συνέντευξη τύπου για να δώσουν την σοβαρότητα του όλου θέματος και στον τύπο, μέσω του οποίου θα ενημερώθει το κοινό.
Με τα παραπάνω φαίνεται ότι η Περιφερειάρχης κα Δούρου δεν είναι ενημερωμένη αφού σε δηλώσεις της αναφέρει ότι οι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Αναφέρει χαρακτηριστικά
«Από τον Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος για την πρόληψη του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ με έκτακτες δράσεις στο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καταπολεμά τις προνύμφες και τα ακμαία κουνούπια», επισημαίνει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε επιστολή της προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, από την περασμένη Δευτέρα.» και συνεχίζει
«Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι -εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές και 9 στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων» χωρίς όμως να αναφέρει ότι φέτος έχει υπάρξει ολιγωρία ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να έχουν επιτείνει τις προσπάθειες των ψεκασμών.
Τελικά για άλλη μια φορά η Περιφέρεια διαψεύδεται και το πρόβλημα αφέθηκε να γίνει ιδιαίτερα σοβαρό αφού καταγράφονται θάνατοι στην Αττική. Και δεν είναι λογικό να μεταφέρεται το πρόβλημα στους πολίτες που θα πρέπει να επιβαρύνονται με ένα σωρό εντομοαπωθητικά αν θέλουν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και να προφυλάξουν μόνοι τους την υγεία τους.
medlabgr.blogspot.com Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post