Στο πλαίσιο γενικότερης προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενέταξε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης (φωτ.) τις επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η ανάγκη για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η αποφυγή σοβαρού ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τη συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και στον Τούρκο ομόλογό του, επισήμανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στη διάρκεια ενημέρωσης των υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Κ.Σ.) του ΝΑΤΟ. Ο κ. Αποστολάκης έκανε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης χρησιμοποιώντας χαμηλούς τόνους. Στη συνέχεια, απόντος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ακολούθησε συζήτηση, όπου δύο Τούρκοι βουλευτές (στη Κ.Σ. του ΝΑΤΟ συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας) διατύπωσαν πάγιες θέσεις της Αγκυρας περί μονομερών ελληνοκυπριακών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ανάλογη στάση από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Λίγο αργότερα, ο κ. Αποστολάκης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασ. Κικίλια, στον οποίο παρείχε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον ευαίσθητο τομέα της Αμυνας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολάκης είπε χθες στη Βουλή ότι «παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη συνάντησή του με τον Χουλουσί Ακάρ, αλλά και τον προγραμματισμό συνάντησης μεταξύ τεχνικών ομάδων Ελλάδας και Τουρκίας «για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη και την έναρξη συζητήσεων ανάμεσα στους παριστάμενους βουλευτές, ένας εκ των Τούρκων κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο στο Κραν-Μοντανά, ενώ για το Αιγαίο είπε ότι η Τουρκία δεν μετέχει στο δίκαιο της θάλασσας. Κάτι που, βεβαίως, είναι γνωστό. Ο Αχμέτ Γιλντίζ φέρεται να είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι κάνουν εξορύξεις σε μια περιοχή η οποία δεν ανήκει μόνο σε αυτούς. Αλλος βουλευτής, ο Ασκίν Μπακ, εκτίμησε ότι η πρόσφατη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα ώστε στο μέλλον να υπάρχει πρόοδος. Στους δύο Τούρκους απάντησε ο βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης, σχολιάζοντας ότι οι Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις του ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος συζήτησης διακρατικών διαφορών.
Συνάντηση με Κικίλια
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι κ. Αποστολάκης και Κικίλιας, παρόντος και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου, μίλησαν για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τις εξελίξεις σε Συρία, Ιράν, Βαλκάνια και Κύπρο. Ο κ. Κικίλιας έθεσε το ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμυντική βιομηχανία, ενώ ο κ. Αποστολάκης του εξήγησε ότι αναζητεί ιδιώτες επενδυτές. Ο υπουργός Εθν. Αμυνας ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σύντομα θα κατατεθεί ξανά η τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16 (δίχως να διευκρινίσει αν θα παραμείνει ίδια με αυτή του προκατόχου του ή θα έχει αλλαγές), ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για τη γήρανση του στόλου. «Εθεσα στον υπουργό το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, τον ρώτησα τι προτίθεται να κάνει η ελληνική πλευρά εάν η Τουρκία επιχειρήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το προσεχές χρονικό διάστημα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, κ. Κικίλιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αποστολάκη.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr