Σε μία κίνηση κατευνασμού της Τουρκίας που δείχνει και τάσεις υποχώρησης προχώρησε η Κύπρος αλλά και ο ξένος παράγοντας καθώς αποσύρθηκε η Navtex που είχε εκδοθεί χθες από την Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το «Οικόπεδο 3» με το πρόσχημα «των κακών καιρικών συνθηκών»
Το ότι το γεγονός έλαβε χώρα τρεις ημέρες μετά την κρίση που προκλήθηκε στα Ίμια από την Άγκυρα πρέπει δηλαδή να θεωρηθεί «συμπτωματικό» ενώ σημειώνεται ότι Τ.Πάιατ και Ρεξ Τίλερσον βρίσκονται σήμερα στην Άγκυρα για να συναντήσουν την ανώτατη τουρκική πολιτική ηγεσία.
Ο Τ.Πάιατ μάλιστα έχει φτάσει στην Τουρκία όχι μόνο για να ενημερώσει τον Ρ.Τίλερσον για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο αλλά και ως εκπρόσωπος του Α.Τσίπρα.
Είναι σαφές ότι στην Άγκυρα θα συζητηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας και μετά όλοι ξέρουμε το έργο… θα ζητηθούν παραχωρήσεις από την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι τι παραχωρήσεις θα είναι αυτές.
Οι Αμερικανοί έχουν ψύχωση με την Τουρκία και δεν δείχνουν διαθέσιμοι ακόμα, να την «διαγράψουν» οριστικά από την συμμαχική τους λίστα και θα συνεχίσουν να την «παρακαλούν» να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
Δεν θα μας φανεί παράξενο τελικώς εάν οι Τούρκοι παραλάβουν και τους S-400 αλλά και τα F-35 έχοντας πάρει «the best of both worlds» παραδίδοντας μαθήματα εθνικής διπλωματίας.
Μετά την παρεμπόδιση από τουρκικά πλοία του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000» και ενώ το γεωτρύπανο παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3» στην κυπριακή ΑΟΖ θα περίμενε κανείς μια γενικευμένη αντίδραση κατά της Τουρκίας από τις χώρες που έχουν άμεσα συμφέροντα στην περιοχή, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία
Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα της UNIFIL και της Ρωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3.
Συγκεκριμένα, με Navtex, που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά κατά τις απογευματινές ώρες.
Πρόκειται για περιοχή, η οποία εφάπτεται της ζώνης, που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Ωστόσο, σήμερα δεν υφίσταται η εν λόγω Navtex. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στο SigmaLive η απόσυρση της Navtex «δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την ένταση που προκαλεί το Ναυτικό της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».
Τόνισε πως η Unifil απέσυρε το εν λόγω αίτημα, ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κι έτσι η Navtex δεν είχε κανένα λόγο να υφίσταται, προσθέτοντας πως η άσκηση των πλοίων της Unifil θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.
Το «ίσως» πάντως αφήνει πολλές ερμηνείες-παρερμηνείες
Να σημειώσουμε ότι μόλις χθες, σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Λευκορωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι “δεν είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο”.
“Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό η συνέχιση αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα”
Και τι έγινε τελικά; Φαίνεται πως εκτός από την ελληνική κυβέρνηση οι τουρκικές ενέργειες έχουν αποτέλεσμα και στον ξένο παράγοντα.
Use Facebook to Comment on this Post