Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ, που συνοδεύεται και από έναν υγιή τρόπο ζωής, σύμφωνα με σχετική πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδιά και είναι η καλύτερη συνταγή για μακροζωία.
Κατά τους ειδικούς, συνετή κατανάλωση αλκοόλ από τους άνδρες σημαίνει πόση 2-3 ποτών και από τις γυναίκες 1-2 ποτών ημερησίως.
Ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα ποτηράκι κρασί, ή ένα ποτήρι μπίρα ή ένα «σφηνάκι» από τα «δυνατά» ποτά.
Τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών αφορούν σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών. Ειδικά, όμως, για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εγκεφαλικού επεισοδίου, η αμερικανική Εθνική Εταιρεία Εγκεφαλικών συνιστά κατανάλωση μόνον 1-2 ποτών την ημέρα και από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Το κόκκινο κρασί κυρίως, αλλά και το λευκό κρασί και η μπύρα περιέχουν μια σειρά από ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν από τη δημιουργία δυσάρεστων για τον οργανισμό αρτηριοσκληρωτικών καταστάσεων.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν το κόκκινο κρασί ως ιδιαίτερα προστατευτικό παράγοντα απέναντι στη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο τα καλά αποτελέσματα μπορούν να οφείλονται και σε άλλες υγιεινές συνήθειες των ανθρώπων που πίνουν κόκκινο κρασί.
Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή βιολογικά ενεργών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται επίσης στα φυτά, στα φρούτα, τα λαχανικά και το τσάι. Ιδιαίτερα το κρασί περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών -κατεχίνες και ρεσβερατρόλη (gallic acid, tannic acid, morin, quercertin, rutin). Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η μπίρα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β6 και φυλικού οξέος (ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν στον οργανισμό μας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που αποδεδειγμένα αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου, όταν υπάρχει σε υψηλά επιπεδα στο αίμα. H ομοκυστεΐνη προκαλεί βλάβες στα αγγεία, όπως αλλοίωση της δομής του ενδοθηλίου των αγγείων, αύξηση παραγόντων που προκαλούν θρόμβωση κ.α.).
Πηγη υγεια 360