Αρχαιολογικά ή γεωλογικά τα μυστηριώδη ευρήματα του Αλυκανά;

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση των ευρημάτων στη θάλασσα του Αλυκανά στη Ζάκυνθο, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από δύτες αρχαιολόγους και την παρέμβαση στο ζήτημα αυτό του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Σταματάκη μετά από. πρόσκληση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων…Ο κ. Σταματάκης μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας που διεξήγε στη θαλάσσια περιοχή Αλυκανά, μίλησε «για γεωμορφές σπάνιου χαρακτήρα, οι οποίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών κέντρων στον κόσμο».

Έχοντας λάβει σχετικό υλικό το οποίο έχει αποσταλεί στα εργαστήρια για έρευνα, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει μια νέα διάσταση στις εκτιμήσεις για τα ευρήματα, η οποία απομακρύνεται από την αρχική εκτίμηση περί υλικών από αρχαία κτίρια.

«Αυτό που είδαμε στον Αλυκανά είναι μια έκπληξη για όλους μας, γεωλόγους και αρχαιολόγους. Οι αναλύσεις έχουν ξεκινήσει και είμαστε στο στάδιο της έρευνας. Τα ορυκτά είναι κοινά, αλλά είναι σπάνιες οι γεωμορφές. Προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε. Αυτά που είναι πρισματικά και μοιάζουν με κυλίνδρους μπορεί να έχουν σχέση με βιολογική δραστηριότητα στον πυθμένα, ίσως κάποιο είδος κοραλλιού. Αν ήταν κάτι κοινό θα λέγαμε αμέσως τι είναι. Σαν ορυκτολογία είναι απλά. Μερικά μοιάζουν με ρόδες κι άλλα με κίονες αλλά είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Δηλαδή από τη μία μοιάζει με αρχαιολογικό εύρημα και από την άλλη γεωμορφή. Όταν το βγάλεις έξω από τη θάλασσα να το δεις, είναι αλλιώς. Αυτά που μοιάζουν με κίονες και έχουν την οπή στη μέση, σας λέω ότι υπάρχουν κάποιες τέτοιες μορφές κοραλλιών αλλά είναι σπάνιες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Σταματάκης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι:

«Μόλις ανοίξει το Πανεπιστήμιο, θα γίνει τομή σε ορισμένα δείγματα που έδωσαν δύτες και αρχαιολόγοι. Σίγουρα όμως είναι κάτι σπάνιο. Επίσης πήραμε και υγρά δείγματα τα οποία περιμένουμε να στεγνώσουν. Ωστόσο όλα αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά για το νησί και ένα επιπλέον κίνητρο για επίσκεψη. Μπορεί να γίνει υποθαλάσσιο αξιοθέατο».

Τέλος, ο κ. Σταματάκης επισήμανε ότι όλα τα ευρήματα και όλα τα στοιχεία μελετούνται από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πηγή: Αρχαιολογία

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *