ΑΕΠ: $16,77 τρισ.
H μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παράγει το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ (σε απόλυτους αριθμούς), αλλά δανείζεται περίπου $1 τρισ. ετησίως και το χρέος της είναι 18πλάσιο σε σχέση με εκείνο του 1980. Μεγαλύτερος πιστωτής της η Κίνα που κατέχει αμερικανικά χρεόγραφα ύψους $800 δισ. Υπολογίζεται ότι το 2019 η χώρα θα χρειάζεται $700 δισ. ετησίως μόνο για τους τόκους.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Εξωτερικό χρέος: $9,83 τρισ.
ΑΕΠ: $2,67 τρισ.
Αν και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μόλις $2,15 τρισ., οι υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα της σε ιδρύματα του εξωτερικού όπως και ο δανεισμός των εταιρειών της από ξένα ιδρύματα, είναι πολλαπλάσια κάνοντας το εξωτερικό της χρέος δεύτερο στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.
ΓΑΛΛΙΑ
Εξωτερικό χρέος: $5,75 τρισ.
ΑΕΠ: $2,8 τρισ.
Το εξωτερικό χρέος της πέμπτης οικονομίας στον κόσμο είναι ένα μείγμα παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας -κράτους και ιδιωτών- και κρατικού δανεισμού λόγω της κρίσης. Έχει αυξηθεί 50% από το 2006.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξωτερικό χρέος: $5,54 τρισ.
ΑΕΠ: $3,73 τρισ.
H τέταρτη οικονομία στον κόσμο δεν νοιάζεται και τόσο για το εξωτερικό της χρέος καθώς είναι, ταυτόχρονα, ο τρίτος μεγαλύτερος πιστωτής στον πλανήτη πίσω από την Ιαπωνία και την Κίνα..
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Εξωτερικό χρέος: $3,47 τρισ.
AEΠ: $60 δισ.
Το ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας αυτής είναι 57 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της δεν σημαίνει το παραμικρό για την οικονομία της. Αντίθετα, δείχνει μάλλον τη δυναμικότητα του τραπεζικού της τομέα και το πώς τη χρησιμοποιούν ως «σημαία ευκαιρίας» οι πολυεθνικές. Για παράδειγμα, αν το τοπικό υποκατάστημα της Google δανειστεί 1$ δισ., το ποσό θα συνυπολογιστεί στο εξωτερικό χρέος του Λουξεμβούργου. Οι κάτοικοι δεν δίνουν καν σημασία στη συγκεκριμένη στατιστική.
ΚΙΝΑ
Εξωτερικό χρέος: $3 τρισ.
ΑΕΠ: $9,24 τρισ.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, δανείζεται εξίσου εντυπωσιακά καθώς σχεδόν όλοι του οι κλάδοι βρίσκονται σε ανάπτυξη.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εξωτερικό χρέος: $2,86 τρισ. ΑΕΠ: $4,92 τρισ.
Ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο εδώ και 23 χρόνια (της χρωστούν σχεδόν $3 τρισ.) έχει ταυτόχρονα και το παράδοξο να έχει δημόσιο χρέος στο 245% του ΑΕΠ της (χρωστάει κυρίως στους πολίτες της μέσω ομολόγων), το μεγαλύτερο στον πλανήτη. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να είναι η χώρα εκτός ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα bail-out των χωρών της ευρωζώνης.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εξωτερικό χρέος: $2,52 τρισ. AEΠ: $853,5 δισ.
Από τις ελάχιστες χώρες που μειώνουν το εξωτερικό τους χρέος, σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 2009. Παραμένει ωστόσο από τα υψηλότερα στον κόσμο, με $226.000 ανά κάτοικο.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εξωτερικό χρέος: $2,3 δισ. AEΠ: $1,4 τρισ.
Από τις δυναμικότερες οικονομίες της Ευρωζώνης και με ταμειακό πλεόνασμα μέχρι το 2008, έπεσε στη δίνη της κρίσης λόγω του τεράστιου ιδιωτικού δανεισμού (200% του ΑΕΠ), της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του σπασίματος της φούσκας των ακινήτων. Μόνη λύση ο δανεισμός από το εξωτερικό και η 10η θέση στον κόσμο στη σχετική λίστα.
fortunegreece.com