τους λόγους για τους οποίους πρέπει όλοι μας να υιοθετήσουμε το λεμόνι στην καθημερινότητα μας.
Διεργετικό ένζυμο λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει το συκώτι να απορρίπτει τις τοξίνες και βοηθάει στην τόνωση των φυσικών ενζύμων, τα οποία μας κρατούν υγιείς.
Ιδανικό pH. Το λεμόνι βοηθάει στην εξισορρόπηση του pH σας, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στο 7,30 με 7,45. Έτσι, αν το σύστημα σας «αισθάνεται» λίγο όξινο, λίγο λεμόνι θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε το επίπεδο του pH σας.
Εξαφανίστε την πιτυρίδα. Ο χυμός από λεμόνι και πιο συγκεκριμένα από τα λάιμ εάν εφαρμοστεί πάνω στο τριχωτό της κεφαλής σας μαζί με το κανονικό σας λάδι για τα μαλλιά, θα εμποδίσει την εμφάνιση της πιτυρίδας καθώς καθαρίζει όλο το κρανίο και τα μαλλιά.
Ο χυμός από το λάιμ περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο εξαλείφει εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες. Εμποδίζει επίσης τον σχηματισμό πετρών σε πάγκρεας και νεφρά.
Ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός από λεμόνι περιέχει βιταμίνη C η οποία «εμπλουτίζει» με δύναμη την ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού. Σιγουρευτείτε πως καθημερινά στύβετε λεμόνια σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και αρχίστε να το πίνετε σαν τονωτικό κάθε πρωί.
Μαχητής του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει πως το λεμόνι περιέχει πηκτίνη εσπεριδοειδών και λιμονοειδή τα οποία εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά και το θάνατο των «καλών» κυττάρων.
Κυκλοφορία του αίματος. Το λεμόνι περιέχει φλαβονοειδή που ενισχύουν τη Βιταμίνη C, η οποία τελικά συντελλεί στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και της φλεγμονής.
Ελιξίριο του δέρματος. Ο χυμός του λεμονιού και των λάιμ περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η Βιταμίνη C που κάνει τον τόνο του δέρματος φρέσκο και χωρίς ρυτίδες. Προσθέστε χυμό λεμονιού στη σπιτική μάσκα ομορφιάς που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να απολαύσετε τα οφέλη. Θα εντυπωσιαστείτε!
Ενυδάτωση. Τα λεμόνια είναι μία πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Οι συγκεκριμένοι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη συντήρηση ενός ενυδατωμένου σώματος.
Μία από τις θεραπευτικές ουσίες που μας δίνει απλόχερα η φύση είναι και ο κουρκουμάς. Το βότανο αυτό που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε μόνο ως μπαχαρικό που νοστιμίζει τα φαγητά μας έχει ιδιότητες που ωφελούν τον οργανισμό μας και την εύρυθμη λειτουργία του. Ο σύμβουλος υγείας κύριος Θανάσης Ηλιόπουλος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κουρκουμά.
Τι είναι ο κουρκουμάς;
Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αγιουβέρδα, στην ινδική βοτανολογία δηλαδή. Δεν είναι τυχαίο ότι τον δουλεύουν και ως μπαχαρικό. Είναι ο λόγος που δεν αρρωσταίνουν στην Ινδία παρά το γεγονός ότι έχουν τόσα πολλά μικρόβια. Είναι το κορυφαίο βότανο για εκείνους, το λεγόμενο τούρμερικ.
Σε τι μας ωφελεί ο κουρκουμάς;
Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Βοηθάει στην καταπολέμηση όλου του εύρους των φλεγμονών που όλοι έχουμε μέσα μας, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε. Παράλληλα, ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει συνολικά όλο τον οργανισμό μας, καθώς ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών αντιοξειδωτικών βοτάνων. Είναι ένα βότανο με πολύ έντονο το καθαριστικό στοιχείο, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση των φλεγμονών που πολύ συχνά εμφανίζονται στο εντερο.
Πού οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά;
Οι κουρκουμίνες οι οποίες περιέχονται στον κουρκουμά είναι αυτές που του χαρίζουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι κουρκουμίνες είναι ουσιαστικά τα ενεργειακά στοιχεία του βοτάνου. Πρόκειται για τις φυσικές εκείνες φαινόλες που δίνουν στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.
Πώς μπορούμε να λαμβάνουμε τον κουρκουμά;
Καταρχάς, ο κουρκουμάς είναι ένα στοιχείο που μπορούμε να λαμβάνουμε όλο το χρόνο. Το συναντούμε σε μορφή μπαχαρικού, σε σκόνη όπως το πιπέρι καγιέν για παράδειγμα. Μπορεί να μπει και στο φαγητό και στη σαλάτα, αν το επιθυμούμε. Το συναντούμε, όμως, πια και σε μορφή κάψουλας όπου είναι πολύ πιο δυνατός. Στα 400mg περιέχονται 95-100 κουρκουμίνες. Είναι η καλύτερη δοσολογία με την οποία μπορεί να δουλέψει κάποιος. Μπορούμε να παίρνουμε μία κάψουλα μετά το κυρίως γεύμα μας ή και δύο αν υπάρχει σημαντικότερο πρόβλημα.