xOrisOria News

Αυστηρή απάντηση στον Ακάρ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε πως είναι παράδοξο ότι η Ελλάδα έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ζητήματα που κατά καιρούς ανακινούνται από την τουρκική πλευρά και απορρίπτονται συλλήβδην κατά τα ειωθότα από την ελληνική, όπως η αποκαλούμενη «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, επαναφέρει στο προσκήνιο η Αγκυρα. Χθες σε αυτή την κίνηση προέβη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών του Αιγαίου, αλλά και αναντιστοιχίας χωρικών υδάτων με εθνικό εναέριο χώρο. «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατιωτικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Ακάρ. Περιέγραψε, μάλιστα, ως παράδοξο ότι η Ελλάδα έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο.

Η Αθήνα κατηγορεί την Αγκυρα για υποκρισία, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ, το υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει με την έκφραση ανησυχίας διότι «οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων». Πιο λακωνικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος περιορίστηκε να πει πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Εκ μέρους της Αγκυρας επανήλθε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα «δίκαιης και αντικειμενικής» μεσολάβησης από την Ε.Ε. ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ. Παράλληλα, χθες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος διόρθωσε όσα είχε υπονοήσει περί «υποκλοπών» στοιχείων που αφορούν τη γεώτρηση στο οικόπεδο 8 από την Τουρκία. Ο κ. Κούσιος απέδωσε την παρανόηση σε δικό του «γλωσσικό ατόπημα», καθώς τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκονταν ήδη από τον Αύγουστο του 2017 αναρτημένα στο Διαδίκτυο, ως μέρος μελέτης του τμήματος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες, διαψεύστηκε, επίσης, ο ισχυρισμός που μεταδόθηκε από τουρκικές πηγές αμφίβολης προέλευσης και αναμεταδόθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, περί επικείμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε πως «είναι προφανές ότι πίσω από τις φήμες, τα υπονοούμενα, τα κατασκευάσματα, βρίσκονται δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τίμημα να μπουν ως σφήνα στις σχέσεις μας με την Κύπρο, επειδή παράλληλα γίνονται απόπειρες να τορπιλίσουν τα επιχειρηματικά σχέδια, να απομακρύνουν τους περιφερειακούς εταίρους από την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Γενικά, να βλάψουν ευθέως τους ιστούς των διμερών σχέσεων», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Παράνομο το μνημόνιο, λέει η Γερμανία

Παράνομο και με αρνητικές συνέπειες εναντίον τρίτων είναι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Στη γνωμάτευση των 18 σελίδων της επιστημονικής υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ τονίζεται ότι η απόρριψη του μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή στις 4 Ιανουαρίου εγείρει αμφιβολίες περί του αν αυτό μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Γίνεται, μεταξύ άλλων, παραπομπή στο άρθρο 121 παράγραφο 2 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου τονίζεται σαφώς πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παρακάμπτει πλήρως όποια επήρεια ελληνικής ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνον αν ληφθούν υπόψη «οι θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών», καταλήγει η έκθεση.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post