Αυστραλία η “51η Πολιτεία των ΗΠΑ”: Ζητάει να μην παραστεί στους G-20 ο Β.Πούτιν

1H Αυστραλία βιάζεται να χαρακτηριστεί 51η Πολιτεία των ΗΠΑ και ζητάει να απαγορευθεί η εμφάνιση του Β.Πούτιν στην σύνοδο των G-20. Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ και ο υπουργός Αμύνης της χώρας Ντέϊβιντ Τζόνστον αναμένεται να ζητήσουν από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν να απαγορευτεί στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστεί στην επόμενη σύνοδο της G20 που θα γίνει το Νοέμβριο στην Αυστραλία.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία αποτελεί προσβολή και για τα BRICS καθώς θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κίνα, Ινδία,Νότια Αφρική, Βραζλία, αλλά και Αργεντινή, Τουρκία που έχουν πολύ καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο (ειδικά η Τουρκία χάρις την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, βγαίνει η μεγάλη κερδισμένη από το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα).

Για άλλη μια φορά η Αυστραλία δείχνει τον νεοταξίτικο προσανατολισμό της.

«Είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να την λάβει μονομερώς η Αυστραλία» είπε ο υπουργός Εμπορίου ‘Αντριου Ρομπ.

Οι δυο Αυστραλοί υπουργοί βρίσκονται στην Ουαλία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου, σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει ότι διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία της Αυστραλίας με το ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η Αυστραλία αναμένεται να ανταποκριθεί σε έκκληση του ΝΑΤΟ και να στείλει 200 άνδρες των επίλεκτων της δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Ήδη πάντως η απόφαση της κυβέρνησης ‘Αμποτ για συμμετοχή της Αυστραλίας στην κοινοπραξία δυτικών χωρών για τη διανομή όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα ορεινά του Βόρειου Ιράκ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βαγδάτης.

Το Ιράκ θέλει να σταλούν στο δικό του στρατό τα όπλα και όχι στους Κούρδους.

«Δεν αγνοούμε την κυβέρνηση του Ιράκ, αλλά τα όπλα πάνε σ’ αυτούς που πολεμάνε τους Τζιχαντιστές» είπε στη Βουλή ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός Τόνι ‘Αμποτ είχε αποκαλέσει το Ισλαμικό Κράτος «Δολοφονική Συμμορία».

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, προς την Αυστραλία να διαθέσει τα δύο αεροπλάνα C-130 Hercules and C-17 Globemaster, που σταθμεύουν στο Ντουμπάι, για τη διανομή όπλων και πολεμικού υλικού στους Iρακινούς πεσμεργκά και στρατιωτικές δυνάμεις γειτονικών χωρών στον κοινό αγώνα τους κατά των τζιχανιστών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι η συμμετοχή της Αυστραλίας είναι «ανθρωπιστική» δεν είναι πολιτική και συνεισφέρει στη διεθνή προσπάθεια αποτροπής της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που έχουν προκαλέσει στην περιοχή οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός διασαφήνισε, ότι η αποστολή θα συντονίζεται από την κυβέρνηση του Ιράκ και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο ένα αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules που πέταξε χθες στο Ιράκ δέχθηκε τα πυρά τζιχαντιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εργατική αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει δύο αεροπλάνα για τον εφοδιασμό των Κούρδων.

Η αρχηγός των Πρασίνων, γερουσιαστής Κριστλιν Μιλν, διαφώνησε κάθετα με την ανάληψη νέας αποστολής από την Αυστραλία, χωρίς πρότερη έγκριση της αποστολής από τη βουλή. Η κ. Milne έκανε υπαινιγμούς για συμμετοχή της Αυστραλίας και σε πολεμικές επιχειρήσεις, αν το ζητήσει η Ουάσιγκτον.

Την συμμετοχή της Αυστραλίας σε τυχόν επιχειρήσεις στο Ιράκ θα συζητήσει η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών κα Μπίσοπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα συζητηθεί και η Ουκρανική κρίση.

Η Αυστραλία πιέζει για σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας και την Τρίτη ανακοίνωσε και νέες εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με τη σύμφωνη γνώμη του Εργατικού κόμματος.

Από την πλευρά της η Μόσχα απειλεί με αντίποινα, σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *