Αυτοκόλλητο για χορήγηση αντισυλληπτικού μακράς διαρκείας
Christopher Moore, Georgia Tech
Το συγκεκριμένο αντισυλληπτικό προορίζεται να αποτελέσει μια νέα επιλογή οικογενειακού προγραμματισμού, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη. Η χορήγησή του, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται ανώδυνα μέσω ενός αυτοκολλήτου για το δέρμα με μικροβελόνες, που είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη χορήγηση εμβολίων.
Δείτε ακόμα
- CES 2019: Ταμπλό αυτοκινήτου που προβάλλει πληροφορίες ως ολογράμματα 14/01 18:25
- SETI: Πρωτοποριακό νέο εργαλείο στην αναζήτηση σημάτων εξωγήινων πολιτισμών 14/01 18:16
- «Αιώνια» εξερεύνηση αστεροειδών μέσω ατμοκίνητων διαστημοπλοίων 14/01 18:13
Ένα αυτοκόλλητο για αντισύλληψη μακράς διαρκείας, σχεδιασμένο για να το χρησιμοποιούν οι γυναίκες από μόνες τους, ανέπτυξαν ερευνητές του Georgia Institute of Technology.
Το συγκεκριμένο αντισυλληπτικό προορίζεται να αποτελέσει μια νέα επιλογή οικογενειακού προγραμματισμού, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη. Η χορήγησή του γίνεται ανώδυνα μέσω ενός αυτοκολλήτου για το δέρμα με μικροβελόνες, που είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη χορήγηση εμβολίων.
Τα αντσυλληπτικά μακράς διαρκείας που είναι διαθέσιμα σήμερα είναι αποτελεσματικά, αλλά συνήθως απαιτείται η βοήθεια ειδικού, που είτε τα εισάγει με ένεση, είτε εμφυτεύει κάποιου είδους συσκευή. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές, από την άλλη, απαιτούν συνέπεια από τους χρήστες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε δοκιμές που έγιναν σε ζώα, το πειραματικό αυτό αυτοκόλλητο παρείχε μια αντισυλληπτική ορμόνη για πάνω από έναν μήνα, με μια απλή εφαρμογή στο δέρμα. Όταν το αυτοκόλλητο τοποθετείται στο δέρμα για μερικά δευτερόλεπτα, οι μικροσκοπικές βελόνες τρυπούν το δέρμα και παραμένουν κάτω από την επιφάνειά του, όπου βιοδιασπώμενα πολυμερή απελευθερώνουν αργά την αντισυλληπτική ουσία (levonorgestrel) σε βάθος χρόνου. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για χρήση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ωστόσο θεωρείται πως θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή οικογενειακού προγραμματισμού γενικότερα.
Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου στο Nature Biomedical Engineering, με την υποστήριξη της Family Health International (FHI 360), και χρηματοδότηση στο πλαίσιο συμβολαίου με τη US Agency for International Development (USAID). «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για την παροχή περισσότερων επιλογών για μακράς διαρκείας αντισυλληπτικά» είπε ο Μαρκ Πράουσνιτς, καθηγητής του School of Chemical and Biomolecular Engineering στο Georgia Tech και corresponding author του συγκεκριμένου επιστημονικού άρθρου. «Σκοπός μας είναι οι γυναίκες να μπορούν να παίρνουν μόνες τους μακράς διαρκείας αντισυλληπτικά με το αυτοκόλλητο μικροβελόνων, που θα εφαρμόζεται στο δέρμα για πέντε δευτερόλεπτα, μόλις μια φορά τον μήνα».
Αντισυλληπτικά μακράς διαρκείας είναι σήμερα διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως αυτοκόλλητα, εμφυτεύματα και φάρμακα που χορηγούνται μέσω βελόνων. Αν το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο εγκριθεί, θα είναι το πρώτο αντισυλληπτικό μακράς διαρκείας που το χρησιμοποιεί η χρήστρια μόνη της και δεν χρειάζεται ένεση. Σημειώνεται πως, επειδή οι μικροβελόνες πρέπει να παραμένουν στο δέρμα για τη σωστή χορήγηση της ορμόνης, οι ερευνητές, των οποίων ηγήθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Γουέι Λι, ανέπτυξαν μια τεχνική που επιτρέπει την απόσπασή τους από το αυτοκόλλητο. Για να το επιτύχουν αυτό, εισήγαγαν μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα πάνω από τις βελόνες, δημιουργώντας μια δομική αδυναμία. Το αποτέλεσμα είναι μικροβελόνες που είναι αρκετά ανθεκτικές για να μπουν στο δέρμα, αλλά όταν το αυτοκόλλητο αφαιρείται, αυτές παραμένουν στο δέρμα.
«Δεν ξέρουμε ακόμα πώς τα αντισυλληπτικά αυτοκόλλητα με μικροβελόνες θα λειτουργούν στους ανθρώπους» είπε ο Πράουσνιτς. «Επειδή χρησιμοποιούμε μια καθιερωμένη αντισυλληπτική ορμόνη, είμαστε αισιόδοξοι πως το αυτοκόλλητο θα είναι αποτελεσματικό αντισυλληπτικό. Επίσης, θεωρούμε πως ο πιθανός ερεθισμός στο σημείο της εφαρμογής θα είναι ελάχιστος, μα αυτές οι προσδοκίες πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές δοκιμές» εξήγησε ο ίδιος.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr