όπως το να τους σερβίρουν το λάθος σάντουιτς ή να κολλήσουν στο κόκκινο φανάρι τους κάνει ταύρους εν υαλοπωλείο. Μήπως σας θυμίζει κάτι; Κανένας δεν είναι απόλυτα αθώος και ναι, υπάρχει εξήγηση για τν αντίδραση αυτή.
Ας το δούμε μέσα από δύο σενάρια :
Σενάριο Νούμερο 1: Ας υποθέσουμε ότι είχες άσχημα παιδικά χρόνια. Οι γονείς σου δεν σου στάθηκαν όσο θα ήθελες , ο έρωτας της ζωής σου σε παράτησε, δεν βρήκες την δουλειά που ονειρευόσουν, οι φίλοι σου σε πρόδωσαν. Πως αντιδράς λοιπόν όταν ένα πρωινό, στο δρόμο για τη δουλειά, κάνοντας μία στάση για το καφεδάκι της ημέρας ο μπαρίστας στο κάνει πετιμέζι ενώ εσύ ζήτησες σκέτο με γάλα;
Σενάριο Νούμερο 2: Aς υποθέσουμε ότι η ζωή σου φέρθηκε καλά. Οι γονείς σου έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, έμαθες από τα λάθη σου και οι όποιες προδοσίες στις σχέσεις σου, σου άνοιξαν τα μάτια.. Πως αντιδράς λοιπόν όταν ένα πρωινό, στο δρόμο για τη δουλειά, κάνοντας μία στάση για το καφεδάκι της ημέρας ο μπαρίστας στο κάνει πετιμέζι ενώ εσύ ζήτησες σκέτο με γάλα;
Είναι προφανές εδώ ότι και στις δύο περιπτώσεις η όποια αντίδρασή σου δεν έχει να κάνει με τον καφέ. Έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα και πώς βλέπεις τη ζωή, πιο παραμύθι ακολουθείς ως όνειρο.
Όταν νιώθεις ευγνώμων γι΄αυτό που έχεις, μικρά λαθάκια δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Απολαμβάνεις τον καφέ σου έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς γάλα. Αντιθέτως όταν πιστεύεις ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον σου, το ανθρώπινο λαθάκι του μπαρίστα παίρνει μεγάλες διαστάσεις και γίνεται κι αυτός μέρος της συνομωσίας εναντίον σου.
Και κάτι ακόμα που ίσως δεν το έλαβες στα υπόψη. Πολύ πιθανόν και ο μπαρίστας να μην ακολουθεί την επιθυμητή πορεία στη ζωή του. Δεν έχει την δουλειά των ονείρων του, νιώθει προδομένος από τους φίλους του, φροντίζει την άρρωστη γιαγιά του και δεν κοιμήθηκε καλά το προηγούμενο βράδυ, έτσι έκανε το λαθάκι του. Σκέφτηκες ότι ίσως χρειάζεται κι εκείνος κάποιον να τν τονώσει ψυχολογικά -περισσότερο απ’ ότι μπορεί να το χρειάζεσαι εσύ;
Εδώ έρχονται τα καλά νέα. Mπορείς να είσαι εσύ αυτή που θα το κάνει! Πρώτα βέβαια πρέπει να νιώσεις εσύ τη θετική ενέργεια, προτού την αποκτήσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να γίνει μεταδοτική.
Να τώρα μία άσκηση για να δεις τον κόσμο με άλλο μάτι και να απελευθερώσεις στρες και θλίψη ετών:
1. Στο τέλος της ημέρας προγραμμάτισε να μείνεις λίγη ώρα μόνη σου για να χαλαρώσεις.
2. Βεβαιώσου ότι αυτό θα γίνει σε ένα μέρος όπου δεν θα σε ενοχλήσει και δε θα σε κρίνει κανείς.
3. Πάρε χαρτί και μολύβι.
4. Πήγαινε πίσω στο χρόνο. Θυμήσου όλους αυτούς που σε πλήγωσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και γράψε έναν προς έναν στο χαρτί. Δώσε το χρόνο στον εαυτό σου να το κάνει ώστε να μην ξεχάσεις κανένα όνομα.
5. Τώρα συγχώρεσε τους όλους.
6. Σκέψου εκείνους που σε έκαναν να πονέσεις, θετικά. Στείλε τις πιο θερμές σου ευχές για καλή τύχη στο δρόμο τους. Πίστεψε ότι ο λόγος που σε πλήγωσαν ήταν ότι ίσως εκείνοι περνούσαν άσχημη φάση στη ζωή τους.
7. Να ελπίζεις να βρουν τη γαλήνη μέσα τους.
8. Άσε να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματά σου. Κλάψε αν χρειαστεί. Έτσι δεν θα χρειάζεται πλέον να υποκρίνεσαι εκείνο το μεγάλο χαμόγελο ούτε να ξεσπάς με το παραμικρό στους άλλους.
Όταν θα έχεις τελειώσει, τσαλάκωσε το χαρτί και πέταξέ το μακριά. Επέτρεψε να γίνει αυτό το σημείο αναφοράς σε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σου. Η στιγμή να προχωρήσεις και να κοιτάξεις με αισιοδοξία το μέλλον έχει έρθει.