Ωστόσο για τον πατέρα δύο παιδιών, που ζει στη Μελβούρνη, η μέθοδος αυτή λειτούργησε και κατάφερε τελικά να χάσει 50 ολόκληρα κιλά.
Οι περισσότεροι γιατροί, διατροφολόγοι και διαιτολόγοι δεν θα πρότειναν σε καμία περίπτωση ένα τόσο περιοριστικό πλάνο διατροφή και εξηγούν ότι μια διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και να περιλαμβάνει πλήθος φρούτων και λαχανικών.
Όσον αφορά στον Τέιλορ όμως, ο ίδιος είχε κάνει εκτεταμένη έρευνα προηγουμένως μελετώντας επιστημονικές εργασίες, ενώ οριστικοποίησε το διατροφικό του πλάνο με τη βοήθεια ενός γιατρού και ενός διαιτολόγου. Έτσι, ξεκίνησε το πείραμά του και φρόντιζε εκτός από τις κλασσικές πατάτες να καταναλώνει και γλυκοπατάτες.
Όπως εξήγησε ο ίδιος τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης C στον οργανισμό του ήταν ικανοποιητικά, και το μόνο που τον απασχολούσε ήταν πως θα λαμβάνει ασβέστιο. «Για να είμαι σίγουρος χρησιμοποιώ ένα ενισχυμένο με ασβέστιο βιολογικό γάλα σόγιας για να φτιάξω πουρέ πατάτες», δήλωσε εξηγώντας τελικά ποια ήταν η λύση που βρήκε.
Σύμφωνα με διατροφολόγους πάντως οι πατάτες είναι πολύ θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ διαθέτουν και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να επισκευάσει τα κύτταρα και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Παρόλα αυτά οι κατανάλωση μόνο λευκών ποικιλιών πατάτας οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμινών.
Για αυτό το λόγο ο Τέιλορ έτρωγε και γλυκοπατάτες οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, Ε και Γ. Μετά τον πρώτο μήνα του διατροφικού του πλάνου, ο Τέιλορ ξεκίνησε να κάνει 1,5 ώρα την ημέρα footbike. «Η υγεία μου συνεχίζει να βελτιώνεται. Είχα υψηλή χοληστερόλη, αλλά τώρα είναι χαμηλή, η αρτηριακή μου πίεση έχει πέσει και το επίπεδο σακχάρου μου έχει μειωθεί», δήλωσε ο Τέιλορ τονίζοντας ότι κάθε φορά οι εξετάσεις αίματος γίνονται όλο και καλύτερες.