Η Ρωσία φαίνεται να οικοδομεί τις στρατιωτικές βάσεις της κοντά σε ένα αδύναμο σημείο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και
του Προέδρου Donald Trump στη Φινλανδία, η Μόσχα φαίνεται να έχει επιταχύνει τη δραστηριότητά της στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.
Τι αποκαλύπτουν οι δορυφόροι
Οι δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν από το Planet Labs και αναφέρθηκαν από το Defense One δείχνουν δραστηριότητα γύρω από τις δεξαμενές στο Baltiysk, μια πόλη που φιλοξενεί ένα σημαντικό ρωσικό λιμάνι και δύο αεροπορικές βάσεις.
Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, «η ορατή αλλαγή … φαίνεται να είναι η οχύρωση κτιρίων, χαρακτηριστική των αποθηκών των αποθεμάτων αποθήκευσης, χρησιμοποιώντας πήλινα berms για την περαιτέρω απομόνωση αυτών των δομών», δήλωσε ο Matt Hall, ανώτερος γεωεπιστημονικός αναλυτής στο 3Gimbals.
Ο Hall είπε ότι άλλες δομές που φαίνονται στις εικόνες φάνηκε να έχουν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η δραστηριότητα σε μια δασική περιοχή ήταν μερικώς κρυμμένη από το φύλλωμα, αλλά φαίνεται ότι υπήρχαν περισσότερες δομές ανάμεσα στα δέντρα, μερικά καλυμμένα και μερικά αποκαλυφθέντα με διαφορετικά επίπεδα οχύρωσης.
«Σε αυτήν την περιοχή, ορισμένες από τις δομές έχουν αλλάξει, ενδεχομένως παρουσιάζοντας δομές οροφής ή tarps που έχουν αφαιρεθεί από τότε για να αποκαλύψουν τις κρυφές μάζες αντικειμένων», δήλωσε ο Hall. «Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχουν νέα ή αναδιανεμημένα στοιχεία – τα οποία μπορεί να αναγνωριστούν ως δοχεία μεταφοράς». Η αίθουσα είπε επίσης στην Άμυνα Ένα μια γραμμή σιδηροδρόμου ήταν ορατή στις φωτογραφίες.
Το Καλίνινγκραντ – 86 τετραγωνικά μίλια γης που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία – αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη Σοβιετική Ένωση και η στρατιωτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί εν μέσω της πρόσφατης στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας. Επίσης φιλοξενεί τον Βαλτικό Στόλο της Ρωσίας και το 11ο Σώμα Στρατού.
Τα ρωσικά όπλα στο Καλίνινγκραντ υπήρξαν ένα σημείο διαμάχης με το ΝΑΤΟ. Στα τέλη του 2016, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Νταλία Γκρυμπαουσκαίτη δήλωσε ότι η μεταφορά πυραύλων Iskander ικανών να πυροδοτήσουν τον αποκρυφισμό «σημαίνει επιθετική, ανοιχτή επίδειξη δύναμης και επιθετικότητας εναντίον των χωρών της Βαλτικής αλλά κατά των ευρωπαϊκών πρωτευουσών».
Οι πύραυλοι SS – 26 stone
Οι πυραύλοι Iskander έχουν βεληνεκές περίπου 310 μιλίων και στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί προσωρινά στο Καλίνινγκραντ. Αλλά τον Φεβρουάριο ο Grybauskaite είπε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει περισσότερους από τους πυραύλους εκεί «για μόνιμη παρουσία».
Ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την ανάπτυξη, λέγοντας ότι ήταν μια απάντηση στη συσσώρευση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε τότε ότι η Ρωσία είχε το «κυριαρχικό δικαίωμα» να τοποθετήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός της.
Οι δορυφορικές εικόνες μιας άλλης περιοχής στο Καλίνινγκραντ έδειξαν ανακαινίσεις όσων φαίνεται να είναι ενεργός χώρος αποθήκευσης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με μια έκθεση του Ιουνίου της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων.
Εικόνες «δείχνουν μία από τις τρεις υπόγειες δεξαμενές κοντά στο Kulikovo που ανασκάφθηκαν το 2016, φαινομενικά ανακαινισμένες και καλύπτοντας και πάλι το 2018 πιθανώς να επιστρέψουν σύντομα στο επιχειρησιακό τους καθεστώς», ανέφερε η έκθεση.
Οι εικόνες έδωσαν λίγες μεν αλλά «αναλυτικέ»ς λεπτομέρειες, αλλά «τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ιστότοπου υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξυπηρετήσουν τις δυνάμεις της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Ναυτικού με διπλές δυνάμεις», ανέφερε η έκθεση. «Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένας κοινός χώρος, ενδεχομένως εξυπηρετώντας πυρηνικές κεφαλές τόσο για την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, το Στρατό, την αεροπορική άμυνα και τις αμυντικές δυνάμεις των ακτών στην περιοχή».
Ο Διάδρομος Suwałki
Οι πυραύλοι που αναπτύχθηκαν στο Καλίνινγκραντ έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις απειλές κατά της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ο αποκλεισμός τοποθετεί επίσης τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Suwalki Gap, ένα αδύναμο σημείο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Ανάλυσης, Ο στρατηγός Ben Hodges, ο οποίος ήταν επικεφαλής του US Army Europe.
Το κενό, το οποίο εκτείνεται μεταξύ του ανατολικού Καλίνινγκραντ και της δυτικής Λευκορωσίας, είναι η μοναδική χερσαία σύνδεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των τριών κρατών μελών της Βαλτικής: Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας.
«Ο Διάδρομος Suwałki είναι ο τόπος όπου συγκλίνουν οι πολλές αδυναμίες στη στρατηγική του ΝΑΤΟ και στη στάση της δύναμης», αναφέρει η έκθεση.
«Αν η Ρωσία προσπαθήσει να ελέγξει την περιοχή Suwałki ή ακόμα και να απειλήσει την ελεύθερη κυκλοφορία προσωπικού και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ από τα σύνορα του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας, θα μπορούσε να μειώσει τις χώρες της Βαλτικής από την υπόλοιπη Συμμαχία» και να εμποδίσει τις προσπάθειες ενίσχυσης . Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν ασκήσεις επικεντρωμένης κινητικότητας και διαλειτουργικότητας στην περιοχή Suwalki νωρίτερα αυτό το έτος.
Η διαμάχη για το χάσμα «θα μπορούσε να κλιμακωθεί με ανησυχητική ταχύτητα», αναφέρει η έκθεση, αν και ο Hodges πιστεύει ότι μια Ρωσική επίγεια επίθεση στο στυλ του Ψυχρού Πολέμου είναι απίθανη.
«Δεν νομίζω ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ευρώπη σαν να ήταν το 1991. Δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν πια», είπε στον Άμυνα Ένα.
Η Μόσχα μπορεί να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει μια κρίση στην περιοχή για να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ δείχνοντας ότι δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά ή καθόλου σε μια απειλή.
«Αν δεχτείτε αυτή την προϋπόθεση, ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια περιορισμένη επίθεση για να αποδείξουν ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει τα μέλη του», είπε στον Άμυνα Ένα. «Αυτό θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα.»
Η Ρωσική ισχύς στα ανατολικά σύνορα του NATO
Η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει σημαντική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ και η ικανότητά της να αναπτύξει γρήγορα θα μπορούσε να δυσκολέψει τις Δυτικές δυνάμεις να κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικής άσκησης και πραγματικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια των πολεμικών αγώνων του Ζαπάντ το 2013 και το 2017, τα ρωσικά στρατεύματα μίλησαν για την πρόοδο στο κενό, κόβοντας τις χώρες της Βαλτικής από την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπήρξε επίσης αύξηση των στενών συναντήσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ρωσικών αεροσκαφών στον ουρανό της Βαλτικής.
ΠΗΓΗ:onalert.gr Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com