Καθημερινά κάνουμε διάφορες δουλειές στην κουζίνα. Μαγειρεύουμε, πλένουμε, καθαρίζουμε… Και το βετέξ είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας μέσα στην κουζίνα. Φαίνεται όμως πως είναι και το αντικείμενο που πιάνει και τα περισσότερα μικρόβια. αφού υπάρχουν άνθρωποι που το χρησιμοποιούν από το τραπέζι που τρώνε, μέχρι για να καθαρίσουν κάτι που έπεσε κάτω στο πάτωμα και το ξαναβάζουν μετά στο τραπέζι.
Μπορεί να νομίζουμε πως με ένα απλό ξέπλυμα στον νιπτήρα με νερό, το βετέξ είναι καθαρό για την επόμενη χρήση. Λάθος! Το ότι ένα βετέξ σπανίως «φαίνεται» βρώμικο, δεν σημαίνει ότι είναι καθαρό. Αντιθέτως, το βετέξ είναι από εκείνα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, όπου υπάρχουν τα περισσότερα βακτήρια. Και όταν το πιάνουμε με τα χέρια μας και στην συνέχει πιάνουμε και άλλα αντικείμενα στο σπίτι, μεταφέρουμε αυτά τα μικρόβια και τα βακτήρια παντού.
Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να καθαρίσετε καλά το βετέξ αλλά και τα πανάκια που χρησιμοποιείτε συνεχώς στην κουζίνα:
Λεμόνι και ξύδι
Τόσο το λεμόνι, όσο και το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικοί φυσικοί παράγοντες καθαρισμού. Το λεμόνι έχει στυπτικές, λευκαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ το ξύδι έχει αποσμητική και αντιμυκητιακή δράση.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και να το προσθέστε το σε διάλυμα από ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού. Μουλιάστε μέσα το βετέξ ή το πανί για λίγες ώρες. Ενώ το ύφασμα είναι βρεγμένο, τρίψτε το λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να φύγουν τυχόν λεκέδες και αφήστε το διάλυμα να “γεμίσει” τους πόρους του υφάσματος. Μετά από μερικές ώρες βγάλτε το από το διάλυμα και ξεπλύντε το καλά με άφθονο ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε το καλά και θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά. Επαναλάβετε κάθε 2η μέρα το περισσότερο.
Βράσιμο με νερό και μαγειρική σόδα
Το βραστό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να απομακρύνετε τις βρομιές. Η μαγειρική σόδα είναι ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί όπως και το ξύδι και το λεμόνι.
Πάρτε περίπου δύο με τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και προσθέστε το σε ένα δοχείο με νερό. Τώρα τοποθετήστε το βετέξ ή το πανί κουζίνας στο δοχείο και αφήστε το να βράσει. Αφήστε το ύφασμα να παραμείνει στο διάλυμα που βράζει για μερικά λεπτά. Τώρα αφήστε το νερό να κρυώσει και αφαιρέστε το βετέξ/πανί. Ξεπλύνετέ το και στεγνώστε το.
Φούρνος μικροκυμάτων:
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα πολύ πρακτικό εργαλείο, επειδή, εκτός των άλλων, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός βακτηριοκτόνος παράγοντας. Η θερμότητα και τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των τροφών είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποστείρωσης.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μουλιάστε το βετέξ/πανί σε ένα διάλυμα από ξύδι και νερό για λίγα λεπτά. Τρίψτε το πανί και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-15 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνεται ακόμα και κάθε μέρα.
Use Facebook to Comment on this Post