Κρυμμένες εδώ και αιώνες από τα μάτια του «πολιτισμένου» κόσμου έχουν επιλέξει να παραμείνουν διάφορες φυλές στον πλανήτη. Οι άνθρωποι αυτοί…
ζουν σε αχανείς ζούγκλες και δύσβατα μέρη, όπου δεν έχει πατήσει ποτέ άνθρωπος. Μένουν σε σπηλιές, δέντρα και ιδιόμορφα σπιτάκια, τα οποία κατασκευάζουν με ιδιαίτερο μεράκι. Δεν έχουν αγγίξει ποτέ δολάρια ή ευρώ και η μόνη οικονομική κρίση που γνωρίζουν είναι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών για τις διατροφικές ανάγκες της φυλής τους. Η περιοχή που φιλοξενεί τους περισσότερους είναι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, ενώ ξεχασμένες από τον χρόνο φυλές συναντάμε στην Κεντρική Αμερική, αλλά και στην Ασία.
Μία μεγάλη απειλή, ωστόσο, πλανάται πάνω από τα χωριά τους και δεν είναι άλλη από τις δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάστασή τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους για το μέλλον τους, καθώς έχουν σημειωθεί μέχρι και δολοφονίες ολόκληρων πληθυσμών. Οι ενέργειες του πολιτισμένου ανθρώπου καταστρέφουν τα δάση και τα χωριά τους, ενώ αφήνουν ερημιά και χάος στους τόπους όπου καλλιεργούσαν και κυνηγούσαν οι προγονοί τους.
Από την άλλη, τα κράτη που τους φιλοξενούν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ άλλα κράτη τούς αντιλαμβάνονται σαν τουριστική ατραξιόν. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη των υποδομών της σύγχρονης κοινωνίας περνά, τις περισσότερες φορές, σαν οδοστρωτήρας από πάνω τους, χωρίς να τους υπολογίζει καθόλου.
Επιστήμονες και ερευνητές έχουν αναλάβει να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις ξεχασμένες φυλές της Γης, ωστόσο οι προθέσεις τους σκοντάφτουν πάνω σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Ινδονησία, Ανταμάν
60.000 χρόνια μακριά από τον πολιτισμό!
Οι Σεντινέλες είναι μία φυλή 250 ανθρώπων, που ζει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο στα νησιά Ανταμάν στην Ινδονησία, τα οποία επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι του 2004. Εχουν αφρικανικές ρίζες και κατοικούν στο νησί πάνω από 60.000 χρόνια. Είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός λαός και ο φωτογραφικός φακός πολύ σπάνια έχει καταφέρει να τους απαθανατίσει. Οι ερευνητές δικαιολογούν αυτή τους την επιθετικότητα λόγω του ότι ο πληθυσμός τους ξεκληρίστηκε από τους Αγγλους δουλεμπόρους τον 18ο αιώνα. Μάλιστα, οι γεροδεμένοι Σεντινέλες θεωρούνταν εκλεκτή περίπτωση δούλων στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης! Αυτό το γεγονός δεν έχει σβήσει από τη μνήμη τους και την παράδοσή τους. Ετσι, η μακάβρια ιστορία τους μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, εκτιμούν οι ερευνητές. Το μένος τους για τον υπόλοιπο κόσμο είναι τέτοιο που όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας έσπευσε να τους προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για το τσουνάμι, οι Σεντινέλες τούς υποδέχτηκαν με τόξα και με βέλη που έριχναν εναντίον των ελικοπτέρων διάσωσης.
Αμαζόνιος, Μικβελένο
Η γενοκτονία της φυλής του δάσους
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί 7.100 ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν έλθει ποτέ σε επαφή με τον πολιτισμό. Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν είναι η μαφία των παράνομων ξυλοκόπων που καταστρέφει τα δάση του Αμαζονίου, μαζί με τους βαρόνους των ναρκωτικών, οι οποίοι καταστρέφουν τη γη όπου κυνηγούν και τρέφονται, προκειμένου να καλλιεργήσουν ναρκωτικά. Βέβαια, οι μαφιόζοι δεν επαναπαύονται μόνο στην καταστροφή των δασών. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει στη διεθνή κοινότητα γενοκτονίες αυτοχθόνων πληθυσμών του Αμαζονίου, επειδή απλώς έτυχε να βρεθούν μπροστά στις μπουλντόζες κάποιου εργολάβου ή απέναντι στα «πρωτοπαλίκαρα» κάποιου εμπόρου ναρκωτικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σφαγή της φυλής Μικβελένο, η οποία ζούσε στα βόρεια δυτικά του τροπικού δάσους. Οι συμμορίες του Αμαζονίου γάζωσαν με τα όπλα τους ιθαγενείς, σκοτώνοντας αδιακρίτως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μάλιστα, αυτή η καταστροφή, όπως και όλες οι άλλες που συντελούνται στον μεγαλύτερο πνεύμονα της Γης, ήταν και μία από τις εμπνεύσεις του Τζέιμς Κάμερον για την ταινία «Αβαταρ», που εξέφραζε, κατά τους κριτικούς, περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά και τις σφαγές που συντελούνται στα δάση του Αμαζονίου.
Βενεζουέλα, Γιανομάμο
Οι αδάμαστοι του Αμαζονίου
Στα σύνορα της Βενεζουέλας υπάρχουν 200 χωριά της φυλής Γιανομάμο. Είναι ένας αρκετά επιθετικός λαός και συχνά στην ιστορία τους συναντάμε πολλές προσωπικές διαμάχες και φιλονικίες μεταξύ των χωριών τους. Αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες φυλές του Αμαζονίου. Κανένας ιθαγενείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ηλεκτρισμός στην υπόλοιπη χώρα, ενώ η γραφή δεν τους χρειάστηκε ποτέ σε τίποτα. Τη δεκαετία του 1990, η φυλή τους ξεκληρίστηκε από τυχοδιώκτες χρυσοθήρες που έψαχναν για χρυσάφι στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι δεν δίσταζαν ακόμα και να τους δολοφονούν εν ψυχρώ. Κάτω από την πίεση τις διεθνούς κατακραυγής, η Βενεζουέλα, σε συνεργασία με τη Βραζιλία, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σε ανθρωπολόγους, προκειμένου να καταγράψουν τους πληθυσμούς τους και τις εκτάσεις στις οποίες πατροπαράδοτα ζουν.
Βιετνάμ, Ρακ
Τους «ξεσκέπασε» ο πόλεμος
Οι φυλή των Ρακ ζει στα ορεινά του Βόρειου Βιετνάμ. Ηταν καλά κρυμμένη από τα μάτια του πολιτισμού, μέχρι τη στιγμή που «ξέσπασε» ο Ψυχρός Πόλεμος. Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Βιετνάμ, ο πόλεμος τους έβγαλε από την αφάνεια. Οι επιχειρήσεις των Βιετκόνγκ στην ευρύτερη περιοχή, τους ανακάλυψαν στις σπηλιές της ζούγκλας την ώρα που κυνηγούσαν και μαζεύαν καρπούς. Φυσικά, η προσέγγιση ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς οι Ρακ γνώριζαν για πρώτη φορά ότι έχουν συμπατριώτες! Η πολιτική της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ ήταν αυτή της ήπιας προσέγγισης, δίνοντάς τους κίνητρα να εκσυγχρονιστούν, μάταια όμως. Λίγοι πείστηκαν από τις ανέσεις του πολιτισμού. Σήμερα έχουν απομείνει 200 άτομα στα σύνορα του Βιετνάμ και σπάνια έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό, παρά μόνο για να προμηθευθούν τα «μαγικά», για αυτούς, εργαλεία.
Μεξικό, Λακαντόν
Οι τελευταίοι απόγονοι των Μάγια
Πολλοί πίστευαν ότι οι Μάγια είχαν ξεκληριστεί από τις επελάσεις των Ισπανών κατακτητών στη Νότια Αμερική. Κι όμως, μια φυλή στο Μεξικό αποδεικνύει ότι αυτή η ράτσα ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Πρόκειται για τους Λακαντόν, οι οποίοι ζουν στο Μεξικό, στην πολιτεία των Τσιάπας. Οι ανθρωπολόγοι τους θεωρούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, απόγονους των Μάγια και υπολογίζουν ότι περίπου 650 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα κρυμμένοι στα δάση της χώρας. Κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντός τους, που έχει σαν συνέπεια να κάνουν συμβιβασμούς με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. Παρά τις εκκλήσεις των ανθρωπολόγων για να τους αφήσουν στην ησυχία τους, οι ίδιοι γίνονται τουριστική «ατραξιόν», ώστε να κερδίσουν λίγο ποτό ή άλλα τρόφιμα, τα οποία δεν μπορούν να παράγουν οι ίδιοι.
Εκουαδόρ, Χουαράνι
Εμφύλιος για τον εκπολιτισμό τους
Η φυλή Χουαράνι ζει απομονωμένη στα τροπικά δάση του Ισημερινού. Εντοπίστηκαν πριν από 40 χρόνια και έχουν κάποια σχέση με τους Ινδιάνους Κετσούα. Η κυβέρνηση του Ισημερινού έκανε απειράριθμες προσπάθειες να τους προσηλυτίσει και να τους κάνει χριστιανούς. Κάποιοι πείστηκαν, άλλοι όμως αντιστάθηκαν και δεν ήθελαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Για το θέμα του εκπολιτισμού ξέσπασε άγρια εμφύλια σύρραξη στους κόλπους της φυλής, ενώ δεν έλειψαν και οι δολοφονίες. Το οριστικό πλήγμα το έδωσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Τεξάκο», που βρήκε πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στα εδάφη τους μέσα στο τροπικό δάσος, εκτοπίζοντάς τους συστηματικά. Το περιστατικό αποτέλεσε δικαίωση για τις παραδοσιακές οικογένειες που αρνούνταν να εκπολιτιστούν, θεωρώντας προδότες τις οικογένειες που συμβιβάστηκαν με τον έξω κόσμο. Πλέον, οι 250 αυθεντικοί Χουαράνι έχουν εκπατριστεί από το τόπο τους και αναζητούν στέγη σε βαθύτερα σημεία μέσα στη ζούγκλα, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη ζωή τους.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ
http://www.real.gr
Use Facebook to Comment on this Post