Για τη χρήση του πλαστικού οι παράγοντες του υπουργείου επιζητούν να θεσπίσουν ένα όριο αποδείξεων, που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, σύμφωνα με εφημερίδα. Θα υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων (σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα) που θα έχουν ειδικό βάρος για το αφορολόγητο.
Εξετάζεται επίσης να δίδεται κάποιο κίνητρο στους φορολογούμενους για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν στο taxisnet το λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους.
Η τράπεζα θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα εκδίδεται και αναλυτική βεβαίωση για το φορολογούμενο. Χθες το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του τόνισε την ανάγκη να κρατάμε τις αποδείξεις των ετών 2010-2015.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, «οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ», καθώς η νομοθεσία προβλέπει την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος για επιβολή φόρου. Από την υποχρέωση πληρωμής με πλαστικό χρήμα θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.