xOrisOria News

Αύξηση λαθρεμπορίου στον καφέ και μείωση επενδύσεων λόγω υπερφορολόγησης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καφέ, Μάριο Τσερούτι, ανέφερε ότι ένας αυξομειούμενος φόρος, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του καφέ, θα ήταν πιο δίκαιος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Μια τόσο υψηλή φορολογία ενισχύει το λαθρεμπόριο καφέ και μειώνει τις πιθανότητες για επενδύσεις». Με αυτά τα λόγια ο Μάριο Τσερούτι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καφέ (European Coffee Federation – ECF), που πραγματοπoίησε στην Αθήνα την ετήσια γενική συνέλευσή της, περιέγραψε τις συνέπειες που έχει η φορολόγηση του καφέ και δη η επιβάρυνσή του όχι μόνο με ΦΠΑ, αλλά και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ), όπως ισχύει στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Τσερούτι επεσήμανε ότι όταν επιβλήθηκε στην Ιταλία ΕΦΚ στον καφέ, αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ. Υποστήριξε δε ότι ένας αυξομειούμενος φόρος, αναλόγως με τις αυξομειώσεις της διεθνούς τιμής του καφέ, θα ήταν πιο δίκαιος. Σημειώνεται εδώ ότι ΕΦΚ στον καφέ επιβάλλεται, εκτός από την Ελλάδα, σε ακόμη τέσσερις χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, στην Κροατία, στη Δανία και στη Γερμανία. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στο μεν Βέλγιο ο ΕΦΚ είναι εξαιρετικά χαμηλός και ο ΦΠΑ μόλις 6%, ενώ στη Γερμανία επιβάλλεται ΕΦΚ στον καβουρδισμένο καφέ 2,19 ευρώ/κιλό (στην Ελλάδα είναι 3 ευρώ/κιλό) και ο ΦΠΑ είναι 7%. Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ο καφές επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 24% και πλέον επιβαρύνεται –εξαιρουμένης της επιτόπιας κατανάλωσης– με ΦΠΑ 13%.

Η επιβολή ΕΦΚ σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είχε ως συνέπεια την ελάττωση των εισαγωγών καφέ, αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά καφέ (European Coffee Report 2018/2019) η κατανάλωση στην Ελλάδα καταγράφει μείωση το 2018 σε σύγκριση με το 2016 κατά 2,39%, ενώ την ίδια ώρα σε αξία (λόγω των επιβληθέντων φόρων) εμφανίζει αύξηση 14,4%. Επίσης, η Ελλάδα ενώ το 2016 εισήγαγε 49.207 τόνους καφέ, το 2018 οι εισαγωγές της ήταν 32.186 τόνοι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καφέ επεσήμανε και το ζήτημα της καθυστέρησης της επιστροφής του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει η Ελληνική Ενωση Καφέ, η ισχύουσα διαδικασία για την επιστροφή του ΕΦΚ είναι ιδιαιτέρως απαιτητική τόσο από οικονομική όσο και από διοικητική άποψη. Η Ελληνική Ενωση Καφέ από τον Ιανουάριο του 2020 θα είναι επισήμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καφέ, σε μια προσπάθεια να προασπίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κλάδου. Την Ελληνική Ενωση Καφέ απαρτίζουν συνολικά 24 μέλη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% της αγοράς.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post