Ότι δεν έχει φόβο η Ελλάδα για την Τουρκία και να απελευθερωθούν άμεσα οι 2 Έλληνες αιχμάλωτοι στρατιωτικοί δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο οποίος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Είπε, ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της. Οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα και όλο αυτό σχετίζεται και με τις εξελίξεις το εσωτερικό της.
Και συνέχισε: «Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε επιρροή που διαθέτουμε.
Η ομόθυμη στάση των εταίρων μας αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση ευρωπαϊκού συμβουλίου για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου γιατί παραβίασαν για λίγα μέτρα τα σύνορα.
Διεμήνυσε στην Άγκυρα και τον Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Και τόνισε πως όταν έχεις εσωτερικά προβλήματα, δεν τα βάζεις με τον γείτονά σου. Γι’ αυτό, είπε, περιμένει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απελευθερώσει τους δυο στρατιωτικούς, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις είχε κάνει και η Ελλάδα.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής με ισχυρές διεθνής συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την κλιμάκωση γιατί δεν οδηγεί πουθενά».
«Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και προβληματισμού. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε και κανέναν. Να αφήσουν οι γείτονές μας την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση που δεν οδηγεί πουθενά. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου το χειρότερο είναι να τα βάζεις με τον γείτονα. Και στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και πιο καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή από εμάς. Ας αφήσουν οι γείτονες τις επιθέσεις και ας κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης με το να αφήσουν ελεύθερους τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.
Όπως εμείς αφήσαμε τούρκους στρατιώτες έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει το ίδιο. Είναι μια κίνηση την οποία θα την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή δεν θέλουμε να είμαστε εμείς εκείνοι που ρίχνουν λάδι στην φωτιά αλλά όλοι ας καταλάβουν ότι κρίνονται από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα των πράξεών τους και από εμάς και από την διεθνή κοινότητα».
Η επόμενη αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στο Σκοπιανό: «Η Τουρκία είναι φανερό ότι είναι σε ένταση. Επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων εθνικών μετώπων. Να επιλύσουμε διαφορές με τους βόρειους γείτονες μας χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Όλοι και όλες παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις συμφωνούμε σε αυτή την ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.»
«Θα ήταν ευχής έργο, είπε, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης από όλα τα κόμματα. Λυπάμαι αλλά δεν το βλέπω και ελπίζω να διαψευστώ.
Η στάση αυτή δεν κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Η μεγάλη εθνική αποτυχία θα ήταν να διαχειριστούμε με επιτυχία και ομοψυχία την τουρκική προκλητικότητα».
Εδώ, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πάνο Καμμένο αλλά και στην άρνησή του να δει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. «Τόσο εγώ όσο και όλοι οι υπουργοί είμαστε στην διάθεση των κομμάτων για άμεση ενημέρωση. Δεν υπάρχουν κρυφά θέματα», είπε.
Μίλησε για έναν κοινό κοινωνικό και πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. «Έχουμε πίστη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού. Αυτές είναι οι βασικές συντεταγμένες των στόχων μας. Σε πείσμα κάποιων είμαστε κοντά στο να υλοποιήσουμε τους στόχους. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα. Να μην εφησυχάζουμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για περίπλοκη συγκυρία, στην οποία πρέπει «να διαχειριστούμε τα πάντα με τρόπο εθνικά υπεύθυνο και σοβαρό». Είμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη θέση της διακυβέρνησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο το βασικό ορόσημο για μας είναι ο Αύγουστος σε λίγους μήνες από σήμερα. Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία το τέλος των προγραμμάτων.
Τομή στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας», συμπλήρωσε. Και ζήτησε «να εργαστούμε σκληρά με απόλυτη αίσθηση του ιστορικού καθήκοντος. Έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα. Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς καθυστερήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. Δεν συσσωρεύει ελλείμματα. Επιτυγχάνουμε δημοσιονομική υπεραπόδοση. Περνάμε στην εποχή της ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν ούτε προφανές ότι θα συμβεί. Για να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας και της τραγωδίας που έζησε ο λαός δουλέψαμε σκληρά.
Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας έναντι του συνόλου της διεθνούς κοινότητας. Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες για να σπάσουμε το ταμπού και την μονοκαλλιέργεια της λιτότητας. Τώρα στο τραπέζι είναι η ατζέντα της ανάπτυξης.
Μετά από αρκετά χρόνια εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κυβερνητικής ηρεμίας. Θα επαναλάβω ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στην λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Οι ευρωεκλογές θα διαψεύσουν παταγωδώς όσους έχουν σπεύσει να δημιουργήσουν συσχετισμούς μέσα από αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπήσεις. Τώρα, στην μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. παλέψαμε έντονα και με τις αδυναμίες μας αλλά το αποτέλεσμά της δεν το κρύψαμε από τον λαό».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μετά από τρία χρόνια είναι περήφανος γιατί με μια σειρά παρεμβάσεων που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υλοποιούνταν σε καιρό μνημονίων προστατεύθηκαν οι ασθενέστεροι. Απαρίθμησε τις τομές που έγιναν όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις ρυθμίσεις οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, την αποκατάσταση πολλών αδικιών της περασμένης πενταετίας. Για μας βασικός δείκτης της ανάκαμψης, είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι ο ρυθμός που τρέχει η οικονομία αλλά οι συνθήκες ζωής για την ελληνική κοινωνία.
Αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στην μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες αλλά είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε για να μειωθεί περισσότερο. Αυτό θα γίνει είπε με την προσέλκυση επενδύσεων και θα αποτυπωθεί πιο καλά τα επόμενα χρόνια. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, είπε, ανακοινώθηκαν τρεις νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι τρίτη προϋπόθεση για την μείωση της ανεργίας είναι η σταθερή η μόνιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος και η δημιουργία του λεγόμενου χρηματοδοτικού μαξιλαριού. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πιστεύει πως τώρα είναι η ώρα όχι για εφησυχασμό αλλά για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να περάσουμε τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου. Αυτά είναι και τα πιο κουραστικά. Η επιβράβευση που θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μεγάλη.
Γνωρίζετε, είπε, ότι είμαστε σε εντατικές συζητήσεις με τους θεσμούς για το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Πρώτο είναι το αναπτυξιακό πλάνο. Σκοπεύουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του και να το αποστείλουμε στους θεσμούς. Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Βασική κατεύθυνσή του είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η ενίσχυση των επενδύσεων, η ενίσχυση της τεχνολογίας, πιο φιλικό περιβάλλον και η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων αλλά και η προστασία τους.
Τελειωμένη υπόθεση η προληπτική γραμμή
Η σύνταξη του σχεδίου δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησαν οι δανειστές, είπε. Από τα όσα έχουμε αντλήσει από τα περιφερειακά συμβούλια μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα τέτοιας εμβέλειας αναπτυξιακό σχέδιο για την χώρα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι το δεύτερο θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι το πλαίσιο εποπτείας της οικονομίας μετά το πρόγραμμα. Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή είναι τελειωμένη υπόθεση. Κάποιοι μπορεί να κάνουν προσπάθειες να την αναστήσουν για ιδιοτελείς σκοπούς. Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε έιναι οι λεπτομέρειες μια καθαρής εξόδου που δεν θα συνοδεύεται από νεο μνημόνιο. τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι.
Δεν θα ανεχτώ καθυστερήσεις!
Το τρίτο, είναι αυτό που έχει να κάνει με την ρύθμιση του χρέους. Οι τεχνικές συζητήσεις, συνεχίζονται με βάση τις αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί. Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα. Οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι βασική και κύρια προϋπόθεση για αίσια έκβαση είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της 4ης αξιολόγησης.
Τώρα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Αναμένω όλες και όλοι να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης γιατί τώρα κρίνεται το έργο όλων. Θα σας θυμίσω ότι δεν θα υπάρξει νέα αξιολόγηση. Οι εκκρεμότητες δεν θα μετατεθούν στο μέλλον. Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις κωλυσιεργίες και τεχνικά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Σε αυτές τις 80 μέρες θέλω να δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.
Use Facebook to Comment on this Post