Η Βιταμίνη D δρα κατευθείαν πάνω στα Γονίδια μας!
Μέχρι πριν λίγο καιρό το μόνο που γνωρίζαμε για την βιταμίνη D, περιοριζόταν κυρίως στην δράση της στα οστά.
Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, τα επιστημονικά περιοδικά αλλά και ο ειδησεογραφικός τύπος κατακλύζεται από ανακοινώσεις για την δράση της βιταμίνης D σε όλα τα συστήματα (πλειοτροπική δράση: δράση σε πολλαπλά επίπεδα).
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας τρέφουμε μέσα μας την ελπίδα, να ανακαλύψει η επιστήμη κάποιο μαγικό χαπάκι που θα μας απαλλάξει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας.
Η βιταμίνη D, που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ισχυρή ορμόνη, ίσως να μην είναι το μαγικό χάπι, είναι όμως ότι πιο κοντινό έχει να προτείνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη σ’ αυτή μας την ελπίδα.
Βιταμίνη D και DNA
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2010, μια έρευνα που αφορά στους μηχανισμούς δράσης της βιταμίνης D.
Η συγκεκριμένη έρευνα πιστοποίησε την δράση της βιταμίνης D σε 3005 γονίδια.
Αποδείχτηκε ότι το καθένα από αυτά τα γονίδια έχει έναν ειδικό υποδοχέα για την D3. Η βιταμίνη D συνδέεται σε αυτόν τον υποδοχέα και έτσι επηρεάζει κατευθείαν τη λειτουργία μεγάλου μέρους των γονιδίων μας.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πάνω από ένα δις άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο ή ανεπαρκούς πρόσληψης, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σημασία αυτής της ανακάλυψης.
Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με ηλιοφάνεια, αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Ελλάδα, και στις Μεσογειακές χώρες, έχει ανεπαρκή επίπεδα D3 στο αίμα.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η D παράγεται επιφανειακά στο δέρμα και χρειάζονται 48 ώρες για να απορροφηθεί στην αιματική κυκλοφορία. Αν σε αυτό το διάστημα πλυθούμε με σαπούνι τότε αυτή διαλύεται πριν προλάβει να απορροφηθεί.
Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σε πλειάδα νοσημάτων:
– Σκλήρυνση κατά πλάκας
– Ρευματοειδή αρθρίτιδα
– Διαβήτη τύπου 1
– Υπέρταση
– Μείωση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 50%
– Αυτισμός
– Καρδιολογικά νοσήματα
– Κατάθλιψη
– Παχυσαρκία
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ανάγκες για βιταμίνη D αυξάνονται σε καταστάσεις όπως:
– Ρευματοειδή αρθρίτιδα
– Ερυθηματώδη λύκο
– Λευχαιμία
– Καρκίνο του παχέος εντέρου
αλλά και από παράγοντες όπως το χρώμα των μαλλιών, το μαύρισμα και το ύψος μας. Όσο πιο σκούρο το χρώμα των μαλλιών, όσο πιο μελαψή είναι η επιδερμίδα μας και όσο μεγαλύτερο το ύψος μας τόσο αυξάνονται οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιονδήποτε παράγοντα, ενώ είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πόση βιταμίνη D;
Τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να κυμαίνονται ιδανικά μεταξύ 60-100 ngr/dl.
Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί ότι το κλάσμα της D, στο οποίο αναφέρεται η πλειοψηφία της βιβλιογραφίας και που πρέπει να μετράμε για να έχουμε εικόνα σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι αυτό της D3, (OH)25D3.
Συνεχίζει να πιστοποιείται το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση και την ενίσχυση της καλής μας υγείας. Πιστεύω ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να μετράει πια και να διατηρεί ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D.
Πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο που μπορεί να είναι η απάντηση για πολλά προβλήματα υγείας που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
«Τροφή»: Ξεχάστε τα άχρηστα συμπληρώματα βιταμινών. Σκεφτείτε το και μόνοι σας, ειδικά τη D δεν μπορούν να την φτιάξουν από φυσικές πηγές, είναι ΑΔΎΝΑΤΟΝ, οπότε αυτό που λαμβάνετε, όσοι την καταναλώνετε είναι ένα συνθετικό σκεύασμα που καμία σχεδόν διαφορά δεν έχει από τα φάρμακα!!
Ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να γελάμε με τις βιταμίνες αυτού του τύπου, ειδικά την συγκεκριμένη όταν έχουμε τα πάντα στην «πόρτα μας»!! Έτσι η βιταμίνη D παράγεται επιφανειακά και ίσως αργεί να απορροφηθεί, όταν όμως, δεν γίνεται σωστά η διαδικασία.
Οπότε, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισημάνουμε ότι λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύετε ότι βγαίνοντας στον ήλιο λαμβάνετε και Βιταμίνη D. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε ήδη ΠΡΟ-Βιταμίνη D, την οποία θα λάβετε και από τα «κακά» γαλακτοκομικά, όπως όλοι προσπαθούν να μας πείσουν τα τελευταία χρόνια και άλλες τροφές πλούσιες στην προ-βιταμίνη. Εφόσον λοιπόν έχετε ήδη την προ-βιταμίνη και βγείτε στον ήλιο για 15 με 20 λεπτά μεσημεριανές ώρες, τότε το σώμα σας συνθέτει την κανονική βιταμίνη D.
Στην Υγειά Σας!
Στοιχεία από:
genome.cshlp.org
www.nejm.org
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19687790
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19699591
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19897699
Πηγή: Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M