ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα βασικά στοιχεία που αναμένεται να χαρακτηρίσουν την νέα πολιτική περίοδο, η οποία άνοιξε με το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουλίου, αναδείχθηκαν κιόλας κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή: Ο νικητής των εκλογών και πρωθυπουργός, δείχνει να αισθάνεται ισχυρός στο νέο σκηνικό αλλά και ιδιαιτέρως προσηλωμένος σε εκείνον εκ των προεκλογικών υποσχέσεων – μετεκλογικών δεσμεύσεων που αφορά στην αναβάθμιση του πολιτικού λόγου και του κοινοβουλευτισμού. Απέναντί του, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε μια αντιπολίτευση που δεν του παρέχει ούτε μια ημέρα «ανοχής».
Ολα δείχνουν ότι στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό δεν θα υπάρξει περίοδος ηρεμίας, και τον τόνο έσπευσε να δώσει ευθύς εξαρχής ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την επιθετική ρητορική του – αν και τουλάχιστον στην πρώτη ομιλία του με την ιδιότητα πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε χαρακτηρισμούς ιδιαιτέρως απαξιωτικούς για τον κ. Μητσοτάκη – ανάλογους εκείνων που διαρκώς χρησιμοποιούσε πριν από την εκλογική ήττα του. Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κινήθηκαν σε μάλλον αναμενόμενο πλαίσιο: η κυρία Φώφη Γεννηματά κατέδειξε ότι θέλει να αναδειχθεί ως βασική αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην δεξιά, σε μια προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Δημ. Κουτσούμπας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ΚΚΕ. Ο νεοεισελθών στη Βουλή με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος Κυρ. Βελόπουλος εστίασε σχεδόν μονοθεματικά στα εθνικά θέματα, φθάνοντας στο σημείο να εγείρει θέμα σύστασης ειδικής επιτροπής κατά τουπρώη υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά και αντικείμενο την «προδοσία της Μακεδονίας». Ο κ. Γ.Βαρουφάκης, τέλος, πιτός στη γνωστή ρητορική του, τόνισε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη των μνημονίων. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στιγμή που ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 θα «διασταυρωθεί» εντός της Ολομέλειας, πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Τσίπρα. Το Σάββατο δεν συνέβη αυτό, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει όχι μόνο να φύγει από την αίθουσα, αλλά και από το κτίριο του Κοινοβουλίου: ήταν λίγα λεπτά πριν από τις 11 μμ, όταν ο κ. Τσίπρας αποχωρούσε από την πύλη της Βασ. Σοφίας, με μόνο τον αστυνομικό συνοδό και χωρίς ούτε έναν εκ των συνεργατών του – όπως συνέβαινε τον καιρό της παντοδυναμίας του.
Η συνέχιση την Κυριακή, για δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, με αναλυτικότερες ανά τομέα κυβερνητικού έργου ομιλίες υπουργών, και με προοπτική την ψήφισή τους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, θα προσφέρει την δυνατότητα στους νέους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις σε όσες ενστάσεις έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν «ένοχες σωπές» επί κρίσιμων ζητημάτων από την ομιλία του πρωθυπουργού.
Πέραν τούτου, ωστόσο, υπήρξαν-κατεγράφησαν ήδη ορισμένα συμβάντα που μπορεί να μην εμπίπτουν στο λεγόμενο «πυρήνα» της κεντρικής πολιτικής, πλην όμως αποτελούν σαφή δείγματα αναφορικά με το τί πρόκειται να δούμε το προσεχές διάστημα. Συμβάντα που μπορεί να μην αποτυπώθηκαν από τις τηλεοπτικές κάμερες, πλην όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Ορισμένα εξ' αυτών είναι:
Πρώτον, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει στην αίθουσα της Ολομέλειας για να παρακολουθήσει τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών, δείχνοντας σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Δεύτερον, επίσης δεν διέλαθε της προσοχής ότι στην έκκληση του πρωθυπουργού να χειροκροτήσουν άπαντες «το γεγονός ότι το αποκρουστικό ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από τον Ναό της Δημοκρατίας, γιατί δεν ανήκε ποτέ εδώ», ανταποκρίθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Οι συνάδελφοί τους από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ απλώς κοιτούσαν τον πρωθυπουργό στο βήμα του ομιλητή.
Τρίτον, βασικά κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης περιόδου, εντοπίστηκαν να κάθονται μοναχικά (σαν απομονωμένα) στα «ορεινά» έδρανα. Η περίπτωση του κ. Ν. Παππά είναι χαρακτηριστική. Μπροστά και δίπλα στον κ. Τσίπρα ήταν ο κ. Ευκλ.Τσακαλώτος και η κυρία Ολγα Γεροβασίλη.
Μεταξύ εκείνων που δεν κατέγραψαν οι κάμερες είναι και τα ακόλουθα:
– Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ήταν από τους πρώτους που εισήλθαν στο χώρο της συνεδρίασης και από τους λίγους που παρακολούθησαν το σύνολο των εργασιών-ομιλιών.
– Οι κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος, συνοδοιπόροι κάποτε εντός ΠΑΣΟΚ, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προσεγγίζει τα έδρανα του ΚΙΝΑΛ για να συναντήσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος.
– Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εθεάθη να σημειώνει διαρκώς –και όσο μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης- στο τάμπλετ με το ειδικό στυλό. Πολλοί εκ των πολιτικών αρχηγών και ορισμένων, ελαχίστων, βουλευτών κρατούσαν σημειώσεις όσο ο πρωθυπουργός ήταν στο βήμα του ομιλητή. Αλλά ο κ. Παπανδρέου έγραφε μάλλον τα περισσότερα.
– Ο κ. Π. Πικραμμένος σε μια από τις σπάνιες για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό –έτσι όπως το βιώσαμε τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- στιγμή, ανασηκώθηκε με μεγάλη ευγένεια και ελαφρώς υποκλίθηκε απευθύνοντας έτσι χαιρετισμό στην κυρία Μαριέττα Γιαννάκου που εκείνη τη στιγμή, περνούσε μπροστά από τα υπουργικά έδρανα για να αποχωρήσει από την Ολομέλεια.
– Η μεγάλη πλειοψηφία των «γαλάζιων» ήταν παρόντες έως το τέλος της συνεδρίασης, καθώς φαίνεται ότι επί του παρόντος τουλάχιστον, έφθασε το μήνυμα του πρωθυπουργού πως δεν θα είναι επιτρεπτό το φαινόμενο των άδειων εδράνων.
Πηγή άρθρου – kathimerini.gr