xOrisOria News

Βουλή: Σε αναδιάταξη σκηνικού προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με «ιδεολογική αντεπίθεση» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί από το πρωί σήμερα στη Βουλή, αφενός να διασκεδάσει τις σε βάρος της πολιτικές εντυπώσεις εξαιτίας του πρωτόγνωρου φαινομένου να διατηρείται στην κυβερνητική εξουσία με τη στήριξη μεμονωμένων βουλευτών από άλλα κόμματα, να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αλλά και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχει μέλλον μεγαλύτερο της συνταγματικά προβλεπόμενης προθεσμίας για τις επόμενες εκλογές -Οκτώβριος 2019, με πρωταρχικό στόχο να ενισχύσει την τρωθείσα αυτοπεποίθηση των στελεχών του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται το «κλείσιμο» της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον πρωθυπουργό αργά απόψε το βράδυ, και η διεξαγωγή της κρίσιμου χαρακτήρα και ιδιότυπης μορφής ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Καθώς, πάντως, το αποτέλεσμα είναι περίπου αναμενόμενο από όλους (151 θετικές ψήφοι), άπαντες εντός και εκτός Βουλής από νωρίς έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και υπό αυτό το πρίσμα, οι υπολογισμοί των συσχετισμών ενόψει της επόμενης μεγάλης ψηφοφορίας για την επικύρωσή της, κυριαρχούν στα πολιτικά παρασκήνια. Σε αυτό το πλάνο, στο επίκεντρο βρίσκεται ο κ. Στ. Θεοδωράκης και οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού, αφού από τη στάση τους θα κριθεί εάν η Συμφωνία εγκριθεί από τουλάχιστον 151, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ή με σχετική πλειοψηφία (150 ή λίγότερες θετικές ψήφοι), γεγονός το οποίο -όπως λέγεται- θα προκαλέσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας και θα τροφοδοτήσει φαινόμενα διχασμού στην κοινωνία.

«To αίτημα για παροχή εμπιστοσύνης υπερβαίνει τις ανάγκες μιας κοινοβουλευτικής αριθμητικής, έχει ένα πολιτικό βάθος και αφορά όχι μόνο το παρόν αυτής της κυβέρνησης αλλά την προοπτική της», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης στη σημερινή ομιλία του. Δίδοντας δε ευθέως τη «γραμμή», πρόσθεσε: «Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, με στόχο την παράταση της ζωής της κυβέρνησης για κάποιους μήνες, αλλά είναι η απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, μια ευρεία συμπαράταξη που θα οργανώσει το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πρώτη ομιλία της ημέρας, ο κ. Ι. Μπαλάφας, σημείωνε: Τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέες προοδευτικές πολιτικές με νέες προοδευτικές συμμαχίες. Τώρα είναι η ώρα που όλοι θα κριθούμε «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε», όπως λέει κι ο Διονύσης Σαββόπουλος». Και αργότερα, ο κ. Ν. Φίλης, με αναφορά στο μακεδονικό, τόνιζε: «Η ψήφος εμπιστοσύνης με αφορμή την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σηματοδοτεί μία νέα αφετηρία της αριστερής διακυβέρνησης. Η νέα πολιτική πραγματικότητα, οδηγεί στη διαμόρφωση δύο αντιπαρατιθέμενων προγραμματικών προτάσεων εξουσίας, μίας προοδευτικής και μίας συντηρητικής. Υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος».

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και σε σχέση με τις «κρίσιμες» ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού, αίσθηση προκάλεσε σήμερα η παρέμβαση –«πρόγνωση» την αποκάλεσε ο ίδιος- του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γ. Αμυρά: «Σας κάνω μία πρόγνωση και όχι πρόβλεψη. Διαχωρίζω τη λέξη. Μπορεί να βρείτε τις 151 ψήφους για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα βρείτε εκατόν πενήντα μία ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Φράση η οποία ερμηνεύθηκε ως επιβεβαίωση των φημών που υπήρχαν από χθες το βράδυ ότι το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη προσανατολίζεται είτε στο να απέχει της ψηφοφορίας, είτε στο «παρών» κατά την διεξαγωγή της.

Η απάντηση Μπακογιάννη στον Αλέξη Τσίπρα

Μία από τις πολλές προσωπικές αιχμές προς αντιπάλους που ακούστηκαν-ακούγονται στην Ολομέλεια, τροφοδοτώντας ή και ενισχύοντας το τοξικό πολιτικό κλίμα των ημερών, ήταν και η επιθετική αναφορά του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο το φαινόμενο της αποστασίας, και τη γνωστή ιστορία από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε στην χθσινή τοποθέτησή του να μην απαντήσει επί αυτού του ευαίσθητου προσωπικού ζητήματος στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση, ωστόσο, ήρθε σήμερα από την κυρία Θεοδώρα Μπακογιάννη, κατά την διάρκεια μιας συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένης τοποθέτησης:

«Εχθές ο κ. Τσίπρας, κουνώντας το δάχτυλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε με την «κουτσογιώργιο λογική», ότι δεν δικαιούται να ομιλεί περί αποστασίας λόγω οικογενειακής κληρονομιάς. Αντιπαρέρχομαι τη γνωστή φασιστική λογική της οικογενειακής ευθύνης, για να απαντήσω εγώ στον Πρωθυπουργό -γιατί ο Κυριάκος ήταν αγέννητος εκείνη την εποχή- που έχω μερίδιο της οικογενειακής ευθύνης, ότι είμαι περήφανη για τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα μου από την Κατοχή μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Εύχομαι το ίδιο να μπορεί να πει και ο κ. Τσίπρας για τον δικό του πατέρα».

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post