Ο Τζαμαϊκανός Brissett, ο οποίος διατάχθηκε να σταλεί πίσω στην πατρίδα του, έχει ένα βαρύ ποινικό μητρώο Συμπεριλαμβάνονται κλοπές, κατοχή ναρκωτικών και βίαιη επίθεση. Ωστόσο, ενώ τον πήγαιναν με χειροπέδες σε ένα van στο αεροδρόμιο Gatwick, ανακοίνωσε ότι είναι gay και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να σταλεί στη Τζαμάικα: γιατί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακρίσεις εκεί.
Κι όμως! αυτός ο ισχυρισμός του σταμάτησε την απέλασή του στο δρόμο.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια κατόπιν δίκης κρίθηκε ότι θα ήταν επιτρεπτό να σταλεί στο σπίτι του, όπως ήθελε η Υπουργός Εσωτερικών Theresa May, και να κερδίσει το δικαίωμα της παραμονής.
Δύο δικαστές σε υποθέσεις μετανάστευσης διέταξαν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά του στην οικογενειακή ζωή είναι πιο σημαντική από την επιθυμία της κυβέρνησης για την προστασία του κοινού από αυτόν. Ο Συντηρητικός βουλευτής Philip Davies, δήλωσε: «Η υπόθεση αυτή δείχνει τέλεια πώς ο νόμος είναι κ…. Πρέπει να είμαστε εντελώς περίγελος».
Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς που έκανε ό, τι δεν είναι πραγματικά ομοφυλόφιλος, Brissettδήλωσε στην εφημερίδα The Sun: «Είχα αυτό το δικαίωμα»!
Ο Brissett, από το Στράτφορντ, στο Ανατολικό Λονδίνο, ήταν 13 όταν ήρθε στη Βρετανία. Ο ίδιος έχει 18 καταδίκες για κλοπές, τρεις για κατοχή ναρκωτικών, και τέσσερις για την επίθεση.
Το 1993 φυλακίστηκε για επτά χρόνια για ληστεία, και πριν από δέκα χρόνια έλαβε ποινή 12 μηνών για κλοπή και απειλητική συμπεριφορά.
Στη συνέχεια, το 2009, αφού φυλακίστηκε για μια επίθεση στο δρόμο, το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την απέλασή του στην Τζαμάικα. Ο Brissett αμέσως άρχισε να χρησιμοποιεί τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα – και το δικαίωμά του στην οικογενειακή ζωή – για να αμφισβητήσει την απέλαση, αλλά όλες οι εκκλήσεις του απέτυχαν. Τον Μάρτιο του 2011, η υπουργός υπέγραψε την διαταγή της απέλασης του.
Και τότε, ξαφνικά, στο δρόμο για το αεροπλάνο, είπε ότι «είναι gay». Η αστυνομία αμέσως σταμάτησε και τον επέστρεψαν στο αστυνομικό τμήμα. Μετά από μια σειρά από ακροάσεις οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι είναι ελεύθερος να παραμείνει.
Στην Βρετανία, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που οι εγκληματίες και όσοι τους απορρίπτεται η αίτηση για άσυλο προσπαθούν να αποφύγουν την απέλαση κάνοντας χρήση της ρήτρας του νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την διασφάλιση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή. Οι ισχυρισμοί ότι ο απελαθείς θα αντιμετωπίσει διακρίσεις και βία στην πατρίδα του γίνονται πολύ συχνά δεκτοί από τα δικαστήρια.