xOrisOria News

«Βόμβα» από πρώην επικεφαλής CIA: «Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις με αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια»

Για ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε «αστραπιαίες» αλλαγές συνόρων κάνει λόγο ο πρώην υπαρχηγός της CIA, Steven Meyer, προμηνύοντας παράλληλα σοβαρά γεγονότα στην περιοχή μας τα οποία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα ως συγκοινωνούντα δοχεια. Όπως ανέφερε «στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων».

Σε συνέντευξή του σε σερβικά ΜΜΕ, ο Steven Mayer υποστηρίζει ότι τα σύνορα πιθανότατα θα αλλάξουν τόσο στα Σκόπια όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή για τα Βαλκάνια και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή αυτή.

Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος για την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Meyer υποστήριξε ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη απέχει πολύ από το να είναι μια ενωμένη χώρα. Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο σοβαρό, ενώ υπάρχει αναβρασμός στα Σκόπια εδώ και μήνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενδεχόμενες αλλαγές στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, γεγονός όμως που δεν θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια τόνισε « πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα Βαλκάνια. Η διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αντιδράσει ιδιαίτερα εάν αυτές οι αλλαγές επιτευχθούν ειρηνικά, όπως στην περίπτωση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου».

Σε ερώτηση γαι το ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις με τα Σκόπια, εκείνος απάντησε : «Αν το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο μπορέσουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, τότε και τα Σκόπια είναι πιθανό να το καταφέρουν. Βέβαια, αυτό ίσως να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί λύση για τα Σκόπια. Στην περίπτωση αυτή θα έρθει στο προσκήνιο και το σενάριο για ένωσή τους με τη Σερβία».

Επισήμανε δε ότι η Σερβία πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά τις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε πώς η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στην περίπτωση σχηματισμού τακτικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς το παρόν δεν είναι υπέρ της κατάρτισης του Στρατού, αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να αλλάξει εύκολα.

«Αν ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχηματιστεί, τότε θα προστεθεί στην περιοχή άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια». Επακόλουθο αυτού θα είναι ο κίνδυνος ενδεχόμενων συγκρούσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA, που ασχολείται με θέματα των Βαλκανίων.

Παράλληλα, κίνδυνο αστάθειας «βλέπει» και για τη Βοσνία μετά την Μιλώντας για την κατάσταση στη Βοσνία, ο Meyer λέει ότι μετά την παραίτηση από το κατηγορητήριο κατά της Σερβίας, γεγονός που έχει εξοργίσει και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βόσνιων, ενώ ικανοποίησε πλήρως τους Σέρβους.

Οι δηλώσεις του πρώην Αμερικανού υπαρχηγού της CIA προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα «δεχθούν» τελικά το προηγούμενο σχέδιο που είχε καταρτιστεί επί Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο οι Αλβανία θα ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο , λαμβάνοντας μέρος και των Σκοπίων.

Η απαρχή όμως αυτού του σχεδίου θα συμπαρασύρει «στο χορό του πολέμου», το Μαυροβούνιο, την Σερβία, και ενδεχομένως Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία.
Έιναι βέβαιο ότι η πρόσπάθεια δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας και προώθησης μιας νέας «οθωμανικής» αυτοκρατορίας στρέφονται σαφώς κατά των ορθόδοξων χωρών της περιοχής γεγόνος το οποίο θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας στην εφαρμογή τέτοιων επιδιώξεων.

Νέες προκλητικές κινήσεις από τα Σκόπια: Ο Ζάεφ επιμένει στη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και μιλά για «μακεδονικές» μειονότητες
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, εξέθεσε χθές βράδυ το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ( συνεργασία σοσιαλδημοκρατικού SDSM και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας), όπου περιλαμβάνεται κεφάλαιο που αναφέρεται στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, του οποίου μια πρώτη ανάγνωση δημιουργεί την ισχυρή αίσθηση ότι οι Σκοπιανοί γείτονές μας παραμένουν αμετανόητοι στα φλέγοντα ζητήματα της ονομασίας και της εθνικής τους ταυτότητας. Μάλιστα, επιδιώξη του είναι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του 2018

Επισημαίνεται, η αναφορά του ότι στόχος των Σκοπίων είναι «η επιστροφή τους σε ηγετική ηγετική θέση στην περιοχή»

Εάν η εν λόγω διατύπωση αναφέρεται στο αρχαίο ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα και δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Παρακάτω στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε διεθνές επίπεδο να αμφισβητηθεί σε κανέναν πολίτη των Σκοπίων η εθνοτική, πολιτιστική, γλωσσική, θρησκευτική ιδιαιτερότητά του… (…). Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια το ίδιο να υλοποιηθεί και στις σχέσεις με τους γείτονες, για την ευημερία όλων στην περιοχή και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Επίσης αναφέρεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «…θα εργαστεί πραγματικά και δραστήρια για την υπέρβαση της διένεξης που επιβλήθηκε από την μεριά της Ελλάδας, χωρίς όμως να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για ζητήματα ταυτότητας», δηλαδή επιμένουν ότι είναι «Μακεδόνες» και διαβεβαιώνουν ότι «για τις πιθανές λύσεις [προφανώς για την ονομασία] θα διαβουλευτούμε με τους πολίτες».

Στο ίδιο πνεύμα, το πρόγραμμα της νέας σκοπιανής κυβέρνησης αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα επιτρέψει προσπάθειες για την αλλαγή της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του “μακεδονικού” λαού, καθώς και οποιασδήποτε άλλης εθνοτικής κοινότητας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Η νέα σκοπιανή κυβέρνηση διακήρυξε ότι «μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, θα μεριμνήσει για την κατάσταση της εθνικής “μακεδονικής” μειονότητας στις γειτονικές χώρες. Θα ανανεώσουμε την υποστήριξη στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, με βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, παραστάσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις, σε κάθε περίπτωση χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων και με πλήρη σεβασμό προς αυτούς».

Θα ζητήσουν δηλαδή, αυτό εννοούν, αναγνώριση ψευδομακεδονικών μειονοτήτων σε Αλβανία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 100.000 βουλγαρόφωνοι που πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε ως βουλγαρική μειονότητα. Οι Σκοπιανοί λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε βουλγάρικα στην Αλβανία δεν είναι Βούλγαροι αλλά… «Μακεδόνες».

Να σημειωθεί ότι και η υποτιθέμενη «μακεδονική γλώσσα» που μιλάνε οι Σκοπιανοί είναι τα βουλγαρικά. Είναι βέβαιο ότι κάθε προσπάθεια ιδιοποίησης, από την πλευρά των Σκοπίων των ανθρώπων που μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» σε Ελλάδα και Βουλγαρία θα προκαλέσει τόσο τη σκληρή αντίδραση της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας.

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post