Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν “Εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς” και ότι εκείνος τους απάντησε: “Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου”.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα υποχωρήσουν και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.
Ο Ερντογάν είπε ότι στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. “Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές Αρχές. ‘Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί’, είπαν. Και εγώ τους απάντησα ότι ‘Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές Αρχές'” και σημείωσε:
“Ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία”.
“Εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα για αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Για την Ανατολική Μεσόγειο ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: “και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει ‘εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση’. Εμείς λέμε ‘ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν’. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα”.
Πηγή πληροφοριών: ΚΥΠΕ, sigmalive.com