Αυτό που είπε δηλαδή ο Ρώσος Πρόεδρος είναι, πώς οι προκλητικές κινήσεις των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή μπορούν να προκαλέσουν πόλεμο με ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σε αυτές μπορεί να ενταχθεί και η χρήση πυρηνικών σαφώς.
Πρόκειται για δήλωση-βόμβα και αυστηρό μήνυμα του Β. Πούτιν στον Ομπάμα μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Politika, το περιεχόμενο της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες βράδυ το Κρεμλίνο.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται μερικές ώρες πριν από την άφιξη του Πούτιν στο Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη άκρως συμβολική στη σλαβική χώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποιεί επίσης τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τους κινδύνους που θέτουν «οι απόπειρες άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας» για «τη στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές, την «επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη» όπως την είχε αποκαλέσει, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.
«Οι δηλώσεις αυτές του Μπαράκ Ομπάμα που προστίθενται στις κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν σε βάρος ολόκληρων τομέων της οικονομίας μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, είναι δύσκολο να χαρακτηρίσουν τη στάση αυτή αλλιώς εκτός από εχθρική», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας αντί να καταφεύγει στην άσκηση πίεσης. Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή η Ρωσία είναι ανοικτή στην συμφιλίωση. «Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις αρχές της ισότητας και του σοβαρού συνυπολογισμού των συμφερόντων της άλλης πλευράς».
«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν τον απερίσκεπτο χαρακτήρα της απόπειρας άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας» και «ότι θα θυμηθούν πως η διχόνοια μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου, προειδοποίησε ο Πούτιν.
Κατηγόρησε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν την κρίση στην Ουκρανία και στη συνέχεια απέδωσαν την ευθύνη στη Ρωσία.
«Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ενεργά τη Μαϊντάν», το κύμα διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, κατά του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς «και άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία όταν οι προστατευόμενοι της στο Κίεβο, λόγω του ακραίου εθνικισμού τους, έστρεψαν εναντίον τους μεγάλο μέρος της Ουκρανίας και ώθησαν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Οι δηλώσεις του Β. Πούτιν δεν είναι καθόλου τυχαίες, συνδέονται σαφώς με την κρίση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ούτε ο τόπος είναι τυχαίος. Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα και ως σταθερή σύμμαχος της Ρωσίας αρνείται να συμφωνήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας.