xOrisOria News

Γάλλος πρέσβης στην «Κ»: Να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις

«Η μεταναστευτική κρίση, που δεν είναι ελληνική, είναι κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει ο κ. Πατρίκ Μεζονάβ. INTIME NEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πρόσκληση συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα από την ασφάλεια μέχρι τις επενδύσεις απευθύνει μέσω της πρώτης συνέντευξής του στην Ελλάδα, ο νέος Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ. Επισημαίνει ότι η Γαλλία θα προασπίσει τα συμφέροντά της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τονίζει ότι η Τουρκία είναι ένας παίκτης ο οποίος δεν συνεργάζεται πάντα σε περιφερειακό επίπεδο.
– Φθάνετε στην Ελλάδα σε μια περίοδο αλλαγής της ατζέντας στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή. Η Ελλάδα από το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, μεταφέρεται στο επίκεντρο μιας πολύμορφης γεωπολιτικής συγκυρίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Πώς μπορούν Ελλάδα και Γαλλία να εργαστούν στενότερα;
– Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι επιστρέφω σε αυτή τη χώρα. Hμουν σε αυτή τη χώρα πριν από δώδεκα χρόνια, μόλις πριν από την πυροδότηση της οικονομικής κρίσης. Δώδεκα χρόνια αργότερα ανακαλύπτω μια χώρα πολύ επηρεασμένη. Η κρίση έχει σημαδέψει βαθιά τη χώρα. Ο πληθυσμός έχει υποφέρει πολύ. Eγιναν θαρραλέες επιλογές και, κυρίως, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Προφανώς, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλαπλών προβληματικών: θέματα μεταναστευτικά, ανθρωπιστικά, θέματα ασφάλειας, γεωπολιτικής και ένα σύνολο περιφερειακών και εξωπεριφερειακών παραγόντων ιδιαίτερα πολυσύνθετων, η Τουρκία κυρίως που δεν παίζει πάντοτε το παιχνίδι της περιφερειακής και της διμερούς συνεργασίας. Είμαστε σύμμαχοι, αλλά στην πράξη η Τουρκία κινείται μόνη της, όπως δείχνει και η πρωτοβουλία που πήρε πρόσφατα στη Συρία.

Είμαστε ανήσυχοι για την αστάθεια σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Oμως, υπάρχουν επίσης υποσχέσεις συνεργασίας με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Υπάρχει το ζήτημα της Κύπρου που είναι, προφανώς, ουσιώδες. Και η Κύπρος είναι θύμα παραβίασης της κυριαρχίας της. Πολλά παίζονται στην περιοχή αυτή. Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα βρίσκεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πολλές συγκλίσεις και πολλά κοινά συμφέροντα ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, τον γαλλικό και τον ελληνικό, είναι παλαιά και βαθιά. Αρα πρέπει να δούμε με τους Eλληνες εταίρους μας που υπέφεραν από την κρίση, πώς θα ενισχύσουμε ορισμένες πτυχές που αποδυναμώθηκαν και πώς θα βρούμε τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Και αυτός επίσης είναι ο ρόλος της διπλωματικής αποστολής της Γαλλίας εδώ, και βέβαια, αυτός είναι και ο δικός μου ρόλος.
– Σε ποιους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί η πιο κοντινή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, σε αυτή την εποχή που δεν θυμίζει την εποχή της οικονομικής κρίσης, αλλά είναι ξεκάθαρα γεωπολιτική.
– Υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Η πρώτη είναι η οικονομική. Η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε θαρραλέες αποφάσεις. Η νέα κυβέρνηση χάραξε σαφείς και ενθαρρυντικές προοπτικές τις οποίες χαιρετίζουμε και οι οποίες θα επιτρέψουν να βρεθεί ο δρόμος μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχει επίσης η μεταναστευτική κρίση που δεν είναι ελληνική, είναι κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και υπάρχει, τέλος, η διάσταση της άμυνας, η στρατηγική διάσταση. Επιθυμούμε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να επιστρέψουν σε μια κατάσταση που θα σας επιτρέψει μαζί με άλλους, μαζί με εμάς τους Γάλλους, να αντιμετωπίσετε προκλήσεις ασφαλείας.

– Μιλήσατε για την Κύπρο. Υπάρχει μια γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ και δη στο οικόπεδο 7 όπου έχει αδειοδοτηθεί στην TOTAL. Τι θα κάνει η Γαλλία στο οικόπεδο 7 όπου η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις;
– Αρχικά η Γαλλία, όπως αναφέρατε, έχει συμφέροντα εκεί. Η TOTAL θα αρχίσει σύντομα τις δραστηριότητές της στο οικόπεδο 7. Υπάρχει λοιπόν ένα προφανές γαλλικό ενδιαφέρον. Υπό αυτή την έννοια η Γαλλία θα διαδραματίσει τον ρόλο της ώστε η TOTAL να κάνει τις δραστηριότητές της όπως τις έχει συμφωνήσει στα συμβόλαια παραχώρησης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέρα από αυτό, για εμάς υπάρχει ένα θεμελιώδες διακύβευμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Καταδικάσαμε την τουρκική συμπεριφορά, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ένα τουρκικό πλοίο κατευθύνθηκε στο οικόπεδο 7. Και, ακολούθως, αναλάβαμε έναν ρόλο μαζί με το κυπριακό ναυτικό, ώστε να δείξουμε την παρουσία μας και να δράσουμε με έναν αποτρεπτικό τρόπο. Γιατί; Για να αναδείξουμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

– Η Γαλλία συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης της Ε.Ε. Πιστεύετε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να σημειωθούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
– Πρέπει να δούμε την περιοχή. Μιλώ για την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν. Υπάρχει μια στρατηγική από την πλευρά της Ρωσίας και σίγουρα υπάρχει μια στρατηγική της Κίνας για την περιοχή. Και, βεβαίως, της Ελλάδας και των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρ. Ενωσης. Η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει εργαλεία τα οποία θα πρέπει να προστατεύουν την κυριαρχία των κρατών-μελών της. Ο στόχος είναι να αποκτήσουμε συλλογικά, ως Ε.Ε., τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε σοβαροί δρώντες και να εμπνέουμε τον σεβασμό για το διεθνές δίκαιο αλλά και τις ιδέες μας σχετικά με τη σταθερότητα αυτής της περιοχής. Υπάρχουν ιδέες που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις δομές της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, όχι μόνο σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες, αλλά επίσης και με πολιτικές που θα μας επιτρέπουν να προβάλουμε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις εκεί όπου τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται. Υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Ερωτήθηκα τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Η Γαλλία επιθυμεί να συνοδεύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε όλα τα πλαίσια συνεργασίας, βιομηχανικά και επιχειρησιακά.

– Θα βλέπατε μια πιο εμφανή γαλλική στρατιωτική παρουσία;
– Η συνεργασία στους εξοπλισμούς είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει επίσης και μια συνεργασία αμυντική στην οποία επιθυμούμε να εμπλακούμε εκ νέου με τους Ελληνες φίλους μας. Αυτή περνάει από τη δική μας βούληση να βοηθήσουμε στη μεταρρύθμιση ορισμένων δομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, η Γαλλία έχει τη δυνατότητα προβολής ισχύος πέρα από τα σύνορά της. Η Γαλλία είναι παρούσα σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι το μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας. Θέλουμε οι Ελληνες να μας συνοδεύσουν, θέλουμε οι Ελληνες να συμμετάσχουν στις προσπάθειές μας που δεν έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης ολόκληρης. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι ένα στοίχημα ευρωπαϊκό.

– Ως προς τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιατί να μην εισέλθουν νέα μέλη, συγκεκριμένα η Βόρεια Μακεδονία, στην Ε.Ε.;
– Δεν υπάρχει γαλλικό βέτο. Και δεν υπάρχει «μαχαίρι στην πλάτη» του λαού της Αλβανίας ή της Βόρειας Μακεδονίας. Θεωρούμε ότι η διαδικασία θαρραλέων μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστούν αξιόπιστες οι υποψηφιότητες αυτών των δύο κρατών. Κανείς δεν αμφισβητεί την πολιτική αναγκαιότητα για την είσοδο αυτών των χωρών στην Ε.Ε. Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορική προοπτική τους. Δεν υπάρχει επιστροφή από την πλευρά της Γαλλίας. Αλλά έχουμε αυτή τη στιγμή μια Ε.Ε. η οποία δεν λειτουργεί πολύ καλά. Εχουμε μια συζήτηση για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που σε περίπτωση διεύρυνσης θα περιλαμβάνει νέα έξοδα. Απαιτείται συναίνεση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και έπειτα, πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά ορισμένων βαλκανικών κρατών. Σήμερα, οι πρώτοι σε αιτήματα παροχής ασύλου στη Γαλλία είναι οι Αλβανοί, γεγονός που μας δείχνει ότι οι διαδικασίες ασύλου μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλάνηση. Η Αλβανία είναι μια χώρα που θεωρείται ασφαλής. Οπότε για τη Γαλλία υπάρχουν θέματα εθνικά, προκύπτουν όμως και ζητήματα ευρωπαϊκής φύσης. Σκεφτόμαστε ότι η διαδικασία διεύρυνσης έχει γίνει πολιτικά πιο περίπλοκη και ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πολιτικές πραγματικότητες στην Ε.Ε.

Η τριμερής

– Υπάρχει η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο;
– Η Ελλάδα ακολουθεί μια ευρύτερη στρατηγική σε αυτή την περιοχή, η οποία συνδέεται κυρίως με τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα θέλει να γίνει ένας σημαντικός δρόμος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σε αυτή τη στρατηγική των ελληνικών αρχών περιλαμβάνονται και άλλοι δρώντες της περιοχής, κυρίως η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να δώσουμε στον εαυτό μας τα μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού, μαζί με τους εταίρους μας στην περιοχή.

Με τις φρεγάτες θα ανακτήσετε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα

– Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος για την αμυντική συνεργασία;
– Βεβαίως. Η οικονομική κρίση επηρέασε την Ελλάδα. Δεν έγιναν επενδύσεις σε αρκετούς τομείς, όπως η άμυνα. Εμείς έχουμε εμπλακεί σε μια σειρά από συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε όχι μόνο να αναβαθμίσουμε κάποιους γαλλικούς εξοπλισμούς που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως π.χ. τα μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ ή τα ελικόπτερα ΝΗ90, αλλά και να προχωρήσουμε στη συνεργασία των τομέα των φρεγατών. Διότι πιστεύουμε ότι αυτές οι φρεγάτες θα σας επιτρέψουν να ξαναβρείτε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που η Ελλάδα έχει ανάγκη σε αυτή την περιοχή του κόσμου.
– Οι ελληνογαλλικές σχέσεις στον τομέα των επενδύσεων;
– Το έχω πει, η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει ένας εταίρος πρώτου μεγέθους στην Ελλάδα, όπως ακριβώς υπήρξε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της κρίσης. Στον οικονομικό τομέα, θέλω να χαιρετίσω τους Γάλλους επιχειρηματίες που, παρά τις δυσκολίες, παρέμειναν στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει μια ευρύτατη και θαρραλέα προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης και δεν αμφιβάλλω ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες όπως και τα γαλλικά επενδυτικά ταμεία θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.

Στον τομέα της άμυνας, στον οποίον αναφέρθηκα προηγουμένως, αλλά επίσης και στους τομείς των μεταφορών, των ασφαλειών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στον ξενοδοχειακό και στον τουριστικό τομέα, της ενέργειας, των φαρμακευτικών προϊόντων, της διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων, στον τομέα γεωργίας και τροφίμων. Ολοι οι Γάλλοι παράγοντες διακατέχονται από την επιθυμία να προσφέρουν την πραγματογνωμοσύνη τους και είμαι βέβαιος για την πολύ σύντομη επιστροφή των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

– Η ελληνογαλλική σχέση στον πολιτισμό πόσο μπορεί να εξελιχθεί;
– Είμαι ιδιαιτέρως δεσμευμένος στην ανάγκη εντατικοποίησης της πολιτισμικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οπως γνωρίζετε, η γαλλοελληνική σχέση είναι παλιά και βαθιά. Η συνεργασία στον πολιτισμό είναι προφανώς πολύ σημαντική. Είμαι, επίσης, δεσμευμένος για την ανάγκη ανάπτυξης της γαλλικής γλώσσας εδώ στην Ελλάδα. Είμαι, προφανώς, πάντα πολύ ικανοποιημένος όταν ακούω να μιλούν γαλλικά στην Ελλάδα. Πολλοί Ελληνες μιλούν γαλλικά και αυτό με χαροποιεί. Θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο πιο πέρα, ώστε να επανεκκινήσουμε την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας.

Ευρύτερα, η πολιτισμική συνεργασία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη λογοτεχνία και τον τομέα των ιδεών, αλλά εκτείνεται και στον χώρο των καλών τεχνών και σε ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε νέα προσέγγιση των λαών μας, από τη μουσική ώς τη γαστρονομία. Εχουμε μπροστά μας τους εορτασμούς για το 1821, σε δύο χρόνια. Θέλουμε να παρουσιάσουμε στο ελληνικό κοινό μια νέα γαλλική προσφορά που θα προβάλει αυτή τη συνεργασία στο μέλλον.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post