«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς», αναφέρεται στο κείμενο της πρωτοβουλίας «Γέφυρα».
Με «έκπληξη» την υπογραφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσιάστηκε χθες το πολυσυζητημένο κείμενο-πλατφόρμα της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», που στόχο έχει αυτό που λέει το όνομά της: να γίνει μία γέφυρα για τη σύμπλευση των «προοδευτικών δυνάμεων». Εξ ου και διοργανωτές ήταν πρόσωπα που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον «ευρύτερο χώρο», επιχειρώντας να σηματοδοτήσουν αυτό το άνοιγμα: Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση αλλά και Αντώνης Λιάκος, ο οποίος προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, ήταν μεταξύ των διοργανωτών.
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, πλην του «πυρήνα», δηλαδή της αναφοράς για την ανάγκη συμπόρευσης των «προοδευτικών δυνάμεων» έναντι της επέλασης της «ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού», δεσπόζουν δύο αναφορές. Η μία στον ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη στο ΚΙΝΑΛ. Οσον αφορά το κυβερνών κόμμα αξιοσημείωτη είναι η «υπόδειξη» να αναληφθούν «πιο τολμηρές πρωτοβουλίες» προς την κατεύθυνση της σύμπλευσης. «Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά. Την ίδια ώρα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με το ΚΙΝΑΛ, η «Γέφυρα» έκανε άνοιγμα και στη Χαριλάου Τρικούπη: «Καλούμε επίσης το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου».
Τα δύο αυτά σημεία «μαρτυρούν» τη στρατηγική της πρωτοβουλίας: δεν πρόκειται για κάποια προσπάθεια εισπήδησης νέων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μια πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μία ώσμωση μεταξύ δύο όμορων χώρων που θα λειτουργήσει προσθετικά. Το είπε και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος: «Δεν διεκδικούμε θέση στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών ή των εθνικών. Δεν πρόκειται γι’ αυτό, αλλά για κάτι πολύ σοβαρότερο».
Η προσπάθεια «διαφοροποίησης» της «Γέφυρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λειτουργήσουν ως δύο διαφορετικά κομμάτια που συμπορεύονται αλλά δεν ενώνονται, έχει προφανώς να κάνει και με τις εσωκομματικές ισορροπίες της Κουμουνδούρου, καθώς υπάρχει ένα κομμάτι που δεν βλέπει θετικά αυτές τις κινήσεις. Ετσι ερμηνεύεται και το γεγονός πως ο Πάνος Σκουρλέτης στις τελευταίες παρεμβάσεις του «ξορκίζει» την πασοκοποίηση.
Δεν μπορεί να διαφύγει πάντως την προσοχή πως στο «κοινό» βρέθηκαν όλες οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη πως η υλοποίηση του σχεδίου «Κεντροαριστερά» αποτελεί προσωπική επιλογή Τσίπρα την οποία ακολουθούν όλοι. Στους ακροατές, βρέθηκε εκπρόσωπος των 53, η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, δύο βασικά μέλη της «Κίνησης Μελών», ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης και ο βουλευτής Β΄ Αθήνας Γιάννης Μπαλάφας, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, αλλά και ο κ. Δ. Τζανακόπουλος. Στο ακροατήριο ήταν και ο Γ. Ραγκούσης, που δεν υπέγραψε την πρωτοβουλία, καθώς φαίνεται να κινείται ανεξάρτητα σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Οσον αφορά τις υπογραφές, πλην κ. Μπουτάρη και των ομιλητών υπογράφουν ο πανεπιστημιακός Κωστής Βαΐτσος, οι Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης, η συνδικαλίστρια Φωτεινή Σιάννου, αλλά και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη, Χρήστος Μαχαίρας.
Συνεδρίαση Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ
Την ίδια ώρα συνεδρίαζε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, η οποία με τον τρόπο της συμμετείχε στις διεργασίες, αφού στο κείμενό της σημείωνε πως «ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος» και «στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε τον διάλογο που έχει αρχίσει να διεξάγεται από κινήσεις και πολίτες του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».
Τέλος, σήμερα, θα συνεδριάσει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τις ευρωεκλογές που αποτελούν βασικό όχημα για την υλοποίηση του «προοδευτικού μετώπου».
O κ. Τσίπρας στην Αίγυπτο
Με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γέιτ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) – Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση ότι οι σχέσεις Ε.Ε. και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση, αφενός μεν στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κ.ά.), αφετέρου δε στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας επισήμανε χαρακτηριστικά πως «η σύνοδος οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο». Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σ. Χαρίρι, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της οικονομίας και συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post