Σε έναν κόσμο γεμάτο με ακραίες νομισματικές πολιτικές, η Ιαπωνία αναμφίβολα κατέχει τα ηνία.
Η χώρα έχει συνολικό χρέος περίπου 10 τρισ. δολάρια, ωθώντας το δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ στο επιβλητικό 224%, το οποίο την τοποθετεί μπροστά ακόμα και από την Ελλάδα, της οποίας ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ είναι περίπου στο 180%.Η Ιαπωνία δαπάνησε το 24,1% των συνολικών εσόδων της (περίπου 23,5 τρισ. γιέν) το 2017 για αν εξυπηρετήσει το χρέος της και το ποσοστό αυτό αναμφίβολα κινείται ακόμη υψηλότερα το 2018.
Και, να θυμάστε, είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η οικονομία της χώρας είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), έχει εξαναγκαστεί να ξοδεύει τρισεκατομμύρια γιεν για να αγοράσει κρατικά ομόλογα της χώρας.
Η BOJ αγόρασε κρατικά ιαπωνικά ομόλογα ύψους 9,5 τρισ. δολαρίων, όταν δεν υπήρχε άλλος αγοραστής και στη συνέχεια ξεκίνησε να αγοράζει και μετοχές, με αποτέλεσμα να έχει βρίσκεται μέσα στους 10 μεγαλύτερους μετόχους στο 40% των ιαπωνικών εισηγμένων εταιρειών.
Πιο πρόσφατα, η BOJ άρχισε "έλεγχο στην καμπύλη αποδόσεων", κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πληρώσει περισσότερο από 0,1% σε τόκους.
Αλλά κάτι ενδιαφέρον συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες…
Οι πωλήσεις πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές των ομολόγων (και αντιστρόφως, οι αποδόσεις να αυξηθούν).
Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν από 0,03% σε 0,11% – υψηλό 18 μηνών.
Εάν έχετε ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν νομίζετε ότι θα αποδώσει, το πουλάτε.
Και σαφώς αυτό αισθάνονται οι επενδυτές για το ιαπωνικό χρέος.
Η Ιαπωνία παλεύει για πολύ καιρό με τον αποπληθωρισμό.
Αλλά την τελευταία δεκαετία ή και περισσότερο, η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να «παράξει» πληθωρισμό.
Και τώρα ο πληθωρισμό ανέρχεται περίπου στο 1% ετησίως (με στόχο ετήσιο πληθωρισμό 2%).
Η αύξηση της απόδοσης των ιαπωνικών ομολόγων από 0,03% σε 0,11%, ίσως να μην ακούγεται σαν μια μεγάλη υπόθεση.
Αλλά σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την Ιαπωνία…
Η χώρα ξοδεύει ήδη το ένα τέταρτο των φορολογικών της εσόδων της μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Δεν μπορεί να αντέξει ακόμη και τη μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.
Και επειδή οι κάτοχοι ομολόγων πωλούν και τα επιτόκια αυξάνονται, η BOJ έχει παρέμβει τρεις φορές μέσα σε μια εβδομάδα … αγοράζοντας όλα τα ομόλογα που πωλούν οι επενδυτές σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα επιτόκια.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση οικονομικής απόγνωσης.
Είναι τρελό όταν ακούει κάποιος τους ισχυρότερους παράγοντες χάραξης οικονομικής πολιτικής στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να λένε ότι πρόκειται να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τις συνέπειες.
Σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δημοσιονομική ευθύνη, δεν ενδιαφέρονται για το πόσο θα λεηλατήσουν τη δύναμη των αποταμιεύσεων των ανθρώπων μέσω του πληθωρισμού ή για τις χαμηλόμισθες συντάξεις τους που αγωνίζονται να δημιουργήσουν αποδόσεις.
Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία.
Η μόνη εστίαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας είναι να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια για να βεβαιωθεί ότι η Ιαπωνία δεν θα χρεοκοπήσει.
Εάν τα επιτόκια στην Ιαπωνία αυξάνονταν για παράδειγμα, μόνο στο 1%, η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους του έθνους θα κυριολεκτικά υπερέβαινε το σύνολο των φορολογικών εσόδων της κυβέρνησης.
Εάν θυμηθεί κανείς το χάος που ξέσπασε στις αγορές τον Ιούνιο με το θρίλερ για το ποιος θα αναλάβει τελικά το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, οι πιθανές επιπτώσεις από ένα εκτροχιασμό της Ιαπωνίας θα είναι 1.000 φορές χειρότερες, καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αγωνίζεται για τη ζωή της αυτήν τη στιγμή (με απόλυτη ανησυχία για τις άλλες οικονομικές της υποχρεώσεις).
Και είναι σαφές ότι θα δαπανά ό,τι χρειάζεται για να καταπολεμήσουν την άνοδο των επιτοκίων.
Αυτό δεν θα τελειώσει καλά.
Labels Άρθρα, Διεθνή Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com