Οι άνθρωποι που αρχίζουν το γεύμα τους με λαχανικά και πρωτεΐνες και το τελειώνουν με υδατάνθρακες, χορταίνουν περισσότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.
Επιπλέον, διατηρούν πιο σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις «λιγούρες» αργότερα στην ημέρα.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», πραγματοποιήθηκε σε μικρή ομάδα παχύσαρκων εθελοντών με τύπου 2 διαβήτη.
Όταν έτρωγαν πρώτα μπρόκολο, σαλάτα και κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) πριν φάνε ψωμί και πιουν φρουτοχυμό, παρουσίαζαν μικρότερη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου τους επί δύο ώρες μετά το φαγητό, απ’ ό,τι ότανέτρωγαν τα ίδια τρόφιμα αλλά με αντίθετη σειρά.
Στην πραγματικότητα, όταν έτρωγαν πρώτα τα λαχανικά με τις πρωτεΐνες είχαν κατά 29% χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου μισή ώρα μετά το φαγητό και κατά 37% χαμηλότερα στη μία ώρα, ενώ έπειτα από δύο ώρες το σάκχαρό τους ήταν κατά 17% χαμηλότερο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός λαχανικών-πρωτεϊνών εμποδίζει με κάποιο τρόπο την απορρόφηση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα παρά την κατανάλωσή τους να μην παρατηρούνται οι «εκρήξεις» στο σάκχαρο που συμβαίνουν όταν τα τρώμε με άδειο στομάχι.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κολέγιο WeillCornell, οι οποίοι την συνεχίζουν για να βεβαιωθούν ότι εάν η τακτική αυτή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη αλλά και της παχυσαρκίας, διότι οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου και η ακόλουθη απότομη πτώση τους προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας ευνοώντας την αύξηση του βάρους.
Στο μεσοδιάστημα, συνιστούν να υιοθετήσουμε αυτή την τακτική η οποία, ει μη τι άλλο, δεν πρόκειται να μας βλάψει.