Σε μελέτη που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι οι συσκευές στις οποίες οι γονείς δένουν τα μωρά για να μην πέσουν ή για να τα μεταφέρουν ενέχουν τον κίνδυνο στραγγαλισμού και ασφυξίας στον ύπνο τους.
Τα ατυχήματα αυτά είναι πολύ σπάνια, λένε οι ερευνητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν.
Για αυτό τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται σε τέτοιου είδους συσκευές δίχως αδιάκοπη επίβλεψη, ώστε αν μετακινηθούν και μπλεχτούν στη ζώνη ή σφηνώσουν σε κάποιο σημείο το κεφαλάκι τους, να προλάβει ένας ενήλικος να τα απελευθερώσει.
Η μελέτη έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, από ομάδα επιστημόνων υπό τον παιδίατρο δρα Ερικ Μπάτρα.
Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Pediatrics», από τον Απρίλιο 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2008 αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ 47 περιπτώσεις θανάτου νηπίων που σχετίζονταν με συσκευές όπου κάθονται ή μεταφέρονται μωρά.
Η ανάλυση
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου και τις νεκροψίες των παιδιών, ενώ συζήτησαν με τα μέλη των οικογενειών και τους μάρτυρες των συμβάντων.
Ολα τα βρέφη, πλην ενός, είχαν πεθάνει από ασφυξία ή στραγγαλισμό.
Τα δύο τρίτα είχαν πεθάνει σε καθισματάκια αυτοκινήτου, με τον στραγγαλισμό από έναν ιμάντα να προκαλεί το 52% από τους θανάτους σε αυτά.
Οι υπόλοιποι θάνατοι είχαν συμβεί σε σλινγκ, κρεμαστές κούνιες, ριλάξ και καρότσια.
Ο χρόνος που είχε μεσολαβήσει από τη στιγμή που τα μωρά εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανά από τον ενήλικο που ήταν μαζί τους έως τη στιγμή που βρέθηκαν νεκρά κυμαινόταν από 4 λεπτά έως 11 ώρες.
Ενα περιστατικό αφορούσε αγοράκι 11 μηνών σε βρεφονηπιακό σταθμό. Οι φροντιστές το τοποθέτησαν με το μπιμπερό του σε ένα καθισματάκι αυτοκινήτου για να κοιμηθεί για μεσημέρι, δένοντάς το με τους ιμάντες του στήθους αλλά όχι και με αυτούς των ποδιών.
Μία ώρα και 20 λεπτά αργότερα όταν πήγαν να το ελέγξουν, το βρήκαν νεκρό: το αγοράκι είχε γλιστρήσει προς τα κάτω στο κάθισμα και είχε πεθάνει από ασφυξία από τον ιμάντα στον λαιμό του.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι τα καθισματάκια του αυτοκινήτου και όλες οι παρόμοιες συσκευές έχουν κατασκευαστεί για συγκεκριμένους λόγους και όχι ως κρεβάτια για τα μωρά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ερικ Μπάτρα.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν ιμάντες και μαλακά επιθέματα που προστατεύουν το μωρό από τα χτυπήματα και τις πτώσεις, δεν σημαίνει ότι οι συσκευές όπου κάθεται ή μεταφέρεται το μωρό προορίζονται για ύπνο δίχως συνεχή επίβλεψη από έναν ενήλικο».
Συμβουλές για ασφαλή ύπνο
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να κοιμούνται τα μωρά ανάσκελα σε σκληρό στρώμα, δίχως χαλαρά υφάσματα.
Ο δρ Ερικ Μπάτρα και η ομάδα του έχουν μερικές ακόμα συμβουλές:
* Αν το μωρό δεν κοιμάται στο κρεβάτι του, μην το αφήνετε ούτε λεπτό δίχως επίβλεψη.
* Μην αφήνετε το μωρό στο καθισματάκι του αυτοκινήτου χωρίς να το δέσετε, κουμπώνοντας όλους ανεξαιρέτως τους ιμάντες.
* Να τοποθετείτε στο πάτωμα – και όχι στον καναπέ – τα καθισματάκια του αυτοκινήτου, τα ριλάξ και τις άλλες κινητές συσκευές όπου τοποθετείτε το μωρό.
* Να διαλέγετε τα είδη που ταιριάζουν στο μέγεθός του και όχι μεγαλύτερα.
* Οταν βάζετε το μωρό στο σλινγκ, να βεβαιώνεστε ότι φαίνεται διαρκώς το προσωπάκι του.
* Μη βάζετε δύο-δύο τα μωρά σε συσκευές που προορίζονται για ένα.
Επειδή, δε, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως επικίνδυνο για τα μωρά είναι ακόμα και το να κοιμούνται στον καναπέ ή με τη μαμά και τον μπαμπά στο ίδιο κρεβάτι, φροντίστε να αποφύγετε και αυτές τις συνήθειες.
Πηγη τα νεα