Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το γάλα της αγελάδας είναι λευκό; Από που παίρνει το χρώμα του; Το οφείλει κάπου συγκεκριμένα; Ας δούμε!
Γιατί το αγελαδινό γάλα που πίνουμε καθημερινά είναι άσπρο; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Είναι έτσι από τη φύση του ή γίνεται με κάποιο τεχνητό τρόπο; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Καταρχήν να πούμε ότι το γάλα πολλών θηλαστικών και το μητρικό, δεν είναι τελείως λευκό, αλλά κιτρινίζει ελαφρώς.
Αυτό το κίτρινο χρώμα οφείλεται στην αυξημένη παρουσία μιας ουσίας ονόματι καροτίνης.
Αντίθετα, το γάλα της αγελάδας είναι συνήθως κατάλευκο. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως φυσικό και οφείλεται σε κάποια άλλα συστατικά που περιέχει σε συνδυασμό με τη… φυσική.
Για αυτό, αν για κάποιο λόγο αλλάξει η σύσταση του, τότε αλλάζει και το χρώμα του.
Ποια είναι όμως η σύσταση του αγελαδινού γάλακτος;
Το γάλα αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 90%). Το υπόλοιπο είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (σάκχαρα), βιταμίνες και λίπη, ανάλογα με την επεξεργασία.
Για παράδειγμα το πλήρες έχει 3,5% λιπαρά, το ημιαποβουτυρωμένο έχει 1,5%, ενώ φυσικά υπάρχει και τελείως άπαχο γάλα με 0% λιπαρά.
Οι πρωτεΐνες του γάλακτος χωρίζονται στις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος που ονομάζονται καζεΐνες και στις δευτερεύουσες πρωτεΐνες, γνωστές και ως ένζυμα.
Τα μόρια της καζεΐνης έχουν αρνητικό φορτίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα να απωθεί το άλλο. Για αυτό το λόγο τα μόρια της πρωτεΐνης αυτής κατανέμονται ομοιόμορφα μέσα στο γάλα.
Όπως λοιπόν οι ακτίνες του φωτός πέφτουν πάνω στις ομοιόμορφα διασκορπισμένες καζεΐνες, αντανακλούν (λόγω ομοιομορφίας) λευκό φως, κάνοντας το γάλα να φαίνεται άσπρο στα μάτια μας.
Τόσο απλά!
Δηλαδή, πρακτικά το γάλα δεν είναι άσπρο, αλλά φαίνεται άσπρο!
Μάλιστα αν η σύσταση του γάλακτος αλλάξει, αν δηλαδή αφαιρέσουμε τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά τότε το γάλα θα αλλάξει χρώμα και θα αποκτήσει ένα ελαφρύ μπλε.
Αν για παράδειγμα βάλετε ένα ποτήρι γάλα στη κατάψυξη και το αφήσετε για αρκετή ώρα, αυτό θα χάσει την ομογενοποίηση του, δηλαδή τα συστατικά του θα πάψουν να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται μπλε το γάλα! Αυτός είναι και ο λόγος που το γάλα δεν φυλάσσεται στην κατάψυξη.
Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να μην το καταναλώσουμε.
Use Facebook to Comment on this Post