Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, θα βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα χέρια τους λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, να αποκτήσουν ξανά κάποιες δυνατότητες κίνησης.
Ο ρομποτικός βραχίονας αναπτύχθηκε από γιατρούς και μηχανικούς της Ιατρικής Σχολής και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Νέιθαν Κρόουν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρωνικής μηχανικής “Journal of Neural Engineering”.
«Πιστεύουμε πως είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος, χρησιμοποιώντας μια ελεγχόμενη από το νου προσθετική συσκευή, κίνησε αμέσως τα δάχτυλά του ανεξάρτητα το καθένα από τα άλλα. Πρόκειται για βήμα εξέλιξης σε σχέση με τα υπάρχοντα προσθετικά άκρα, στα οποία τα τεχνητά δάχτυλα κινούνται όλα μαζί ως μια ενιαία μονάδα, για να πιάσουν κάτι».
Η ακρίβεια των κινήσεων των τεχνητών δαχτύλων με το νέο προσθετικό άκρo φθάνει το 88% περίπου. Η συσκευή είναι εύκολη στη χρήση, αλλά η σχετική τεχνολογία απέχει ακόμη χρόνια από την κλινική εφαρμογή της, ενώ αναμένεται να είναι ακριβή.