Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 487,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή, φτάνοντας το 1,018 δισ. ευρώ και καλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο γκρουπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια μπήκε και η Ελλάδα, μία μέρα μετά την επιτυχή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, κάτι που αποτελεί ακόμα ένα «σήμα» επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Οι επενδυτές ουσιαστικά πλήρωσαν την Ελλάδα για να της… δανείσουν ρευστότητα για 13 εβδομάδες, καθώς το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τριμήνου διαμορφώθηκε στο -0,02%, το οποίο αποτελεί όχι μόνο ιστορικό χαμηλό αλλά «ορόσημο», καθώς είναι η πρώτη φορά που επιτόκιο για ελληνικό κρατικό τίτλο υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα.
Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 487,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή φτάνοντας το 1,018 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές. Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση στις αρχές Αυγούστου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095% και 60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.
Η «βουτιά»
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η «βουτιά» αυτή του επιτοκίου των ελληνικών εντόκων σε επίπεδα υπό το… μηδέν, αντανακλά την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ η οποία μείωσε τα καταθετικά επιτόκια στο -0,5%, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα δείχνει ότι η αγορά «βλέπει» αναβαθμίσεις προσεχώς της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους, τη στιγμή που το «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς, το οποίο αγόρασαν με συντριπτική πλειοψηφία (87,2%) real money επενδυτές, δηλαδή μακροπρόθεσμα «καλής ποιότητας» χαρτοφυλάκια, εδραίωσε την παρουσία της χώρας στις αγορές ως κανονικός εκδότης.
«Η Ελλάδα μόλις ολοκλήρωσε ταξίδι μετασχηματισμού της από παρίας της αγοράς ομολόγων σε μέλος του ευρωπαϊκού κλαμπ των αρνητικών αποδόσεων», σχολίασε το Bloomberg, τονίζοντας πως είναι μία τεράστια αλλαγή για ένα κράτος που έχει αποκλειστεί από τις αγορές.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ομόλογα/έντοκα διεθνώς που έχουν αρνητικές αποδόσεις αγγίζουν σε αξία τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, σχεδόν το 70% των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, δηλαδή ομόλογα αξίας 5,63 τρισ. ευρώ από το σύνολο των 8,18 τρισ. ευρώ, φέρουν επιτόκιο υπό το μηδέν. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 2016, όταν και άρχισε η καταγραφή αυτών των στοιχείων.
Ορόσημο
Αυτή η δημοπρασία αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank. Οπως επισημαίνει, το αρνητικό επιτόκιο αντανακλά το γεγονός ότι οι επενδυτές αναμένουν αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στη χώρα «καθρεφτίζεται» πλέον στο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για τους βραχυπρόθεσμους όσο και για τους μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, όπως έδειξε και ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση κατά την επανέκδοση του 10ετούς.
Η ιστορική «βουτιά» του επιτοκίου αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον «κομμάτι» της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν και οι σημαντικές αντιστάσεις που παρουσιάζει η ελληνική καμπύλη αποδόσεων σε περιόδους όπου κυριαρχούν έντονες πιέσεις στις αγορές, σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής μακροοικονομικών της Nordea Asset Management, Σεμπάστιεν Γκάλι. Οπως εκτιμά, αυτή η τάση θα συνεχιστεί ενώ η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα.
Νέα στρατηγική
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής δημοπρασίας είναι πως «επιβεβαιώνεται» ότι σταδιακά μειώνονται τα ποσά που αντλεί το ελληνικό Δημόσιο από τα έντοκα γραμμάτια. Κατά τη δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων του Αυγούστου, ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 812,5 εκατ., σχεδόν 40% περισσότερα από ό,τι στη χθεσινή.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στη δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων, είχαν αντληθεί 625 εκατ. ευρώ έναντι 812,5 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση στα τέλη Αυγούστου. Η μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων, μέσω του περιορισμού των εκδόσεων καθώς και την αντικατάστασή τους με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας, αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ. Οπως προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, τα έντοκα γραμμάτια (βραχυπρόθεσμοι τίτλοι) από τα 15,28 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 αναμένεται να μειωθούν στα 12,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και στα 9,72 δισ. ευρώ το 2020.
Έντυπηkathimerini.gr