ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενισχύονται οι προσδοκίες για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής», τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και τη βελτίωση στο προφίλ του ελληνικού χρέους μετά και το ισχυρό ράλι των ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι καταλύτες που δικαιολογούν την πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της Ελλάδας έχουν εδραιωθεί, με την αγορά να αναμένει ευρέως μια θετική κίνηση από την S&P αυτή την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται θετική «ετυμηγορία» και από την DBRS λίγες ημέρες αργότερα (1 Νοεμβρίου), τουλάχιστον ως προς τις προοπτικές της χώρας. Ετσι, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες φαντάζει εφικτό, κάτι που θα φέρει την Ελλάδα στην πόρτα του προγράμματος QE της ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η υψηλότερη βαθμολογία που έχει η Ελλάδα είναι από τις Fitch και DBRS και απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ Moody’s και S&P τη «βαθμολογούν» τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα. Οπως έχει σημειώσει στην «Κ» ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, το περιβάλλον γύρω από την Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκό μετά και τις εκλογές, και έτσι η S&P αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση στο «ΒΒ-» (μία βαθμίδα), καθώς ήδη «βαθμολογεί» τη χώρα με θετικές προοπτικές.
Εδώ και καιρό, οι οίκοι είχαν διαμηνύσει πως η αναβάθμιση της Ελλάδας περνάει μέσα από τις τράπεζες. Αυτό εξηγεί και τη στάση αναμονής που έχουν τηρήσει τελευταία περιμένοντας τα «χειροπιαστά» αποτελέσματα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και της προόδου στο μέτωπο των NPLs των ελληνικών τραπεζών. Η έγκριση του «Ηρακλής» πυροδότησε έτσι κύμα θετικών αποτιμήσεων από τους διεθνείς οίκους (Fitch, Moody’s, DBRS), οι οποίοι χαρακτήρισαν πιστωτικά θετική την εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι την πόρτα των αναβαθμίσεων. Σε αυτό βοηθάει και η αναβάθμιση της χώρας από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή, στο «ΒΒ», με θετικές προοπτικές, από «ΒΒ-» πριν, δηλαδή δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα». Αν και η Scope δεν ανήκει στους τέσσερις μεγάλους οίκους τους οποίους η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της, αποτελεί «δείκτη» για τη στρατηγική πολλών μεγάλων funds, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Οπως σημειώνει η Scope, η αναβάθμιση της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές. «Η νέα κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε διαρθρωτικές και φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση επενδύσεων». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οίκος, κλειδί για τη βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων των τραπεζών, και κυρίως η μείωση των NPLs.
Έντυπηkathimerini.gr