Η 67χρονη από το Περθ της Σκωτίας ανίχνευσε μάλιστα την ανίατη ασθένεια στον σύζυγό της, Λες, μία δεκαετία πριν οι γιατροί κάνουν επίσημη διάγνωση.
Χάρη στην ικανότητά της, τα τελευταία χρόνια η Τζόι βοηθά τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα τεστ διάγνωσης του Πάρκινσον.
Όπως δηλώνει η ίδια η Τζόι, πρώην νοσοκόμα στο επάγγελμα, ανήκει σε μια μικρή «ελίτ» του πληθυσμού με όσφρηση τόσο δυνατή που πλησιάζει αυτή του σκύλου.
Ο Λες Μίλνε διαγνώστηκε με Πάρκινσον σε ηλικία 45 ετών, ωστόσο η Τζόι αναφέρει ότι πολλά χρόνια πριν είχε αρχίσει να παρατηρεί ότι η μυρωδια του σώματός του είχε αλλάξει. Παρατήρησε, όπως λέει, μια «έντονη και βαριά μυρωδιά ξύλου και μόσχου», την οποία αρχικά απέδωσε στην κακή υγιεινή του Λες. «Ο ίδιος δεν μπορούσε να εντοπίσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά και επέμενε ότι κάνει συχνά μπάνιο και ότι πλένει τα δόντια του».
Οι δυο τους δεν έθιξαν ξανά το ομολογουμένως λεπτό ζήτημα μέχρι που πήγαν σε μια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο Πάρκινσον και εκεί η μύτη της Τζόι εντόπισε παντού στον χώρο την ίδια μυρωδιά με αυτή του άντρα της.
Όσο η νόσος εξελισσόταν, δηλώνει η Τζόι, η μυρωδιά τού Λες γινόταν όλο και πιο έντονη. Ο Λες Μίλνε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, αφού έζησε για 20 χρόνια με τη νόσο Πάρκινσον.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο επίσημο τεστ διάγνωσης για το Πάρκινσον, ωστόσο η μύτη της Τζόι φαίνεται πως είναι ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια των επιστημόνων ώστε αυτό να αλλάξει σύντομα. Τα εργαστηριακά τεστ έχουν αποδώσει μέχρι τώρα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η νόσος Πάρκινσον είναι προς το παρόν ανίατη και προκαλεί στους πάσχοντες σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση, στην ομιλία και στον ύπνο. «Είναι τρομερό να βλέπεις τον άνθρωπό σου να αλλάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο» αναφέρει η Τζόι. «Αν δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό τεστ, δεν θα χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Όταν η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο έχει ήδη συμβεί το 60-70% της νευρολογικής βλάβης, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, αν επιτευχθεί έγκαιρη διάγνωση στα πρώτα στάδια της νόσου, θα είναι δυνατό να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της νόσου και να καθυστερήσει η επιδείνωση των συμπτωμάτων.