xOrisOria News

ΓΟΡΓΌΝΑ, ΈΝΑ ΝΗΣΊ ΕΠΊΓΕΙΟΣ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΊΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΊ -ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΕΚΕΊ?

Η «Γοργόνα» είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά νησιά της Μεσογείου. Καταπράσινο, με πλήθος αγρίων ζώων και αποδημητικών πουλιών, σπάνια φυτά και δένδρα. Ομως, όσο όμορφο και να είναι πρόκειται για ένα νησί που κανείς δεν θέλει να το… επισκεφθεί.
Ο λόγος; Αποτελεί ολόκληρο μια φυλακή, στην οποία μάλιστα υπάρχει και λίστα αναμονής. Για τους κρατούμενους φυσικά.Η «Γοργόνα» βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Τοσκάνης και ουσιαστικά πρόκειται για μια αγροτική φυλακή. Στο νησί μένουν 100 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για φόνους και άλλα βίαια εγκλήματα. Απέχοντας 37 χλμ. από το λιμάνι του Λιβόρνο θεωρείται αδύνατο για κάποιον από τους κρατουμένους να δραπετεύσει από εκεί και άρα μια ιδανική φυλακή. Το νησί δέχθηκε για πρώτη φορά στα εδάφη του κρατουμένους το 1869. Οι… ένοικοί του ασχολούνται με γεωργικές δουλειές, όπως η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών και την κτηνοτροφία ενώ δεν λείπουν και αυτοί που εκτελούν έργα συντήρησης ή κάνουν τις δουλειές της κουζίνας.

Σε αντίθεση με τους τροφίμους των άλλων φυλακών, οι κρατούμενοι της «Γοργόνας» έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι όλη την ημέρα. Μόνο το βράδυ πρέπει να επιστρέφουν υποχρεωτικά στα κελιά τους.
Μάλιστα, μερικοί από αυτούς παίρνουν και ένα μικρό μισθό ως αντάλλαγμα για τη φροντίδα του νησιού που από το 1996 αποτελεί εθνικό πάρκο.
Οπως είναι φυσικό για τη συγκεκριμένη φυλακή υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής καθώς οι κρατούμενοι που θέλουν να ξεφύγουν από τον πλήρη εγκλεισμό είναι πολλοί.
Πέρα από τους κρατούμενους στο νησί μένει μια 80χρονη γυναίκα, ενώ το καλοκαίρι μένουν προσωρινά ακόμη 30 άτομα, μέλη των οικογενειών των φρουρών και των διαχειριστών της φυλακής.
Η Γοργόνα αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, καθώς στις απόκρημνες πλευρές με τους τεράστιους γκρεμούς του βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, ενώ μοναδική είναι και η χλωρίδα του.
Παράλληλα, στο νησί υπάρχει ένα αμπέλι που ανήκει στην οικογένεια Frescobaldi που παράγει κρασί τα τελευταία… 700 χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλες τις διαδικασίες παραγωγής του κρασιού στο συγκεκριμένο αμπέλι, παίρνοντας μέρος στο ειδικό πρόγραμμα που τρέχει.

Use Facebook to Comment on this Post