ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τις έντονες επικρίσεις που προκαλούν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τις δυνατότητες αποφυλακίσεων υπό όρους και για τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν, επιχειρεί να αμβλύνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι Κώδικες προβλέπουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για την απόλυση των τρομοκρατών από τις φυλακές.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς προβλέπει την απόλυση τους μετά από 19 χρόνια, ενώ με τους νέους κώδικες το όριο ανεβαίνει στα 25.
Όμως, ο υπουργός δεν αναφέρεται καθόλου στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα (105 και 110Α) που δίνουν τη δυνατότητα αύριο το πρωί τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλειος Τζωρτζάτος) να υποβάλουν αίτηση και να ζητήσουν να βγουν με όρους.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αφού οι νέοι κώδικες, με σχεδόν φωτογραφική διάταξη, προβλέπει ότι τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν μπορούν να υποβάλουν αίτημα για απόλυση υπό όρους, αν έχουν μείνει στη φυλακή 17 χρόνια.
Οι κρατούμενοι τρομοκράτες κρατούνται από το 2002 και έχουν – πλην Κουφοντίνα που παραδόθηκε αργότερα – συμπληρώσει 17 χρόνια κάθειρξη.
Ο υπουργός, επίσης, αναφέρεται σε Προεδρικό Διάταγμα που εξαιρεί τους ισοβίτες από τη χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης, διάταγμα το οποίο έχει χαμηλότερη από το νόμο σημασία και ισχύ, και προβλέπει πως εφαρμόζεται το βραχιολάκι.
Αναλυτικά η δήλωσή του: «Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.
Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014, δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.
Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».
Πηγή άρθρου – kathimerini.gr