«Ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο δεν καταθέτει αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα που καταφθάνει, για παράδειγμα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, αλλά πολύ αργότερα όταν φθάνει στη βόρεια Ευρώπη. Μετά από συνάντησή μας με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, μάθαμε ότι ο κύριος λόγος που θέλουν να έρθουν σε εμάς είναι τα υψηλά κοινωνικά επιδόματα. Για το λόγο αυτό μειώσαμε το ύψος των επιδομάτων. Αυτά τώρα αντιστοιχούν σε ποσά που παίρνουν φοιτητές που εργάζονται, ένα ποσό που αρκεί δηλαδή για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης ακόμα και αν έχει κανείς παιδιά», αναφέρει ο Μάρκους Κνουτ.
«Όχι σε μια εκστρατεία φόβου»
Πολλοί πάντως επικρίνουν τη στάση της Δανίας και ισχυρίζονται ότι πέρα από τα κοινωνικά επιδόματα η Δανία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Τι απαντά αλήθεια ο Μάρκους Κνουτ;
«Καταρχάς η Δανία βρίσκεται πολύ μπροστά όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους στη Συρία. Εκεί λειτουργεί ένα μεγάλο σχετικό πρόγραμμα. Να σας πω μόνο επί τη ευκαιρία, ότι έτυχε να είμαι εγώ αυτός που πέρυσι διήυθυνε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας στη Συρία και διαπίστωσα πόσα περισσότερα προσφέρει η Δανία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με τους ανθρώπους που καταφθάνουν στη Δανία αυτοί τυγχάνουν πολύ καλής φροντίδας. Ωστόσο θεωρούμε περιττό τα επιδόματά μας να είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες», εκτιμά ο δανός βουλευτής.
Πρόσφατα η Αυστραλία έχει φτιάξει ένα βίντεο με το οποίο ενημερώνει τους μετανάστες ότι ακόμα και εάν καταφέρουν να φθάσουν στην Αυστραλία δεν θα μπορέσουν ποτέ να εγκατασταθούν.Στη Δανία όμως η σχεδιαζόμενη καμπάνια ενημέρωσης του Vestre έχει ανάλογα ερείσματα; Ο Μάρκους Κνουτ αναφέρει σχετικά:
«Όσον αφορά το Φιλελεύθερο Κόμμα όχι. Θέλουμε να κάνουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και όχι να προκαλέσουμε φόβο, όπως η αντίστοιχη καμπάνια της Αυστραλίας. Θέλουμε απλά με αριθμούς να στείλουμε το μήνυμα στους ανθρώπους ότι τα κοινωνικά επιδόματα έχουν μειωθεί στο μισό. Πιστεύουμε ότι είναι άδικο η Δανία να υποδέχεται 7.000 αιτούντες άσυλο από τη Συρία, όπως πέρυσι, και η γειτονική Φιλανδία πήρε μόλις 149 άτομα».
Σύμφωνα με τον Δανό βουλευτή δεν έχουν περικοπεί μόνο τα κοινωνικά επιδόματα αλλά δίνεται και ένα μπόνους 200 ευρώ σε όποιον μαθαίνει γρήγορα τη γλώσσα. Η πολιτική της ενσωμάτωσης που ακολουθεί η χώρα προβλέπει και την παροχή κινήτρων. Ο Μάρκους Κνουτ πιστεύει πως τα υψηλά επιδόματα ήταν και ένα αντικίνητρο για να εργαστούν και τονίζει πως η ενσωμάτωση των ξένων είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής του κόμματός του.