Το Γιουκατάν έχει έκταση 39.612 χλμ². Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Γιουκατάν στο νοτιοδυτικό Μεξικό.
Και εκεί η μελισσοκομία έχει γίνει η βαριά μελισσοκομία της πολιτείας.
Το 2014 παρήγαγε 60.000 τόνους μέλι και το εξήγαγε όλο στην Ευρώπη…
Φανταστείτε λοιπόν πόσο μέλι από το Γιουκατάν έχουν φάει οι Έλληνες και τους το σέρβιραν ως Ελληνικό ε;
Το οικονομικό όφελος από αυτή την εξαγωγή έφτασε κοντά στα 100 εκατομμύρια πέσος για τους παραγωγούς.
Δηλαδή πάνω από 5 εκατομμύρια και 700 χιλιάδες σε ευρώ.
Στόχος είναι οι μελισσοκόμοι κάποια στιγμή να καρπώνονται 40 πέσος ανά κιλό μελιού, δηλαδή 2.30 ευρώ το κιλό.
Η Μελισσοκομική εταιρεία του Γιουκατάν δηλώνει πως:
«Με τη στήριξη που δέχονται οι ομάδες παραγωγών, στη ζάχαρη, στα εργαλεία και στην κατάρτιση επιτυγχάνονται οι αρχικοί μας στόχοι και τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά είπε η Λάρα Sosa.
Ολόκληρη η συγκομιδή πωλείται
Ανέφερε ότι όλοι αυτοί οι τόνοι θα εξάγονται σε πόλεις της Γερμανίας και το σύνολο σχεδόν πωλείται σε αγοραστές από την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη εκτίμησή του προϊόντος από το χρώμα, το άρωμα, την καθαρότητά του και τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι πως στο καλό οι εταίροι μας αντί να εισάγουν από την οικονομικά δεινοπαθούσα Ελλάδα μέλι, εισάγουν από το Γιουκατάν.
Και ακόμα πως γίνεται μια χώρα που έχει αδύναμο νόμισμα να πετυχαίνει τέτοιες τιμές, και να ανθίζει η μελισσοκομία της, σε σύγκριση με εμάς που διαθέτουμε ισχυρό νόμισμα που ανήκουμε στην Ε.Ε που θεωρούμαστε ότι βρισκόμαστε στο κλαμπ των ισχυρών να βιώνουμε οικονομικό μαρασμό, και σε ότι αφορά το μέλι όχι μόνο δεν εξάγουμε αλλά εισάγουμε;
Ίσως οι εκάστοτε κυβερνώντες κάποια στιγμή θα πρέπει να μας τα εξηγήσουν όλα αυτά.
Μέχρι τότε θα αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού των παιδιών μας με μέλι από το Γιουκατάν που συσκευάστηκε μέσα σε κάτι ελεεινά και σκουριασμένα βαρέλια μες στη βρώμα και τον ήλιο όπως βλέπετε στην φωτογραφία, και θα το απολαμβάνουμε και ως ελληνικό;
Πιθανόν!!!