Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Αϊόβα διαπίστωσαν πως τα καρκινικά κύτταρα του μαστού χρησιμοποιούν μια «δομή καλωδίου» προκειμένου να προσκολλήσουν γύρω από τα υγιή, ενώ πιστεύουν πως έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνεχώς την κίνησή τους, αλλά και το πώς μεγαλώνουν σε όγκο.
«Δεν είναι σαν να κολλούν πάνω τους», ανέφερε ο David Soll, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και επικεφαλής της έρευνας, συμπληρώνοντας: «Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Τα κύτταρα “βγαίνουν” εκεί έξω συνεχώς και “στρατολογούν” καινούρια. Κανείς δεν είχε ιδέα ότι υπήρχαν εξειδικευμένα κύτταρα γι΄ αυτή τη δουλειά. Ένας μικρός αριθμός προσβάλλει όλα τα υπόλοιπα. Χρειάζονται πάντως πάνω από 5% καρκινικά κύτταρα για μπορέσουν να δημιουργήσουν όγκο. Κι αυτό το κάνουν “τρώγοντας” τα υγιή».
Μια αναλογία που ήταν άγνωστη μέχρι τώρα, όπως άγνωστο ήταν και ότι τα καρκινικά κύτταρα κινούνται με διπλάσια ταχύτητα από τα υγιή.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν πλέον πως θα μάθουν περισσότερα για τη λειτουργία των καρκινικών κυττάρων, αλλά πως θα προσδιορίσουν τα ακριβή κύτταρα που δημιουργούν τους όγκους, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την καταπολέμηση του καρκίνου που «χτυπά», ανυποψίαστα και σε διάφορες μορφές, εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, θα μπορούσαν να κατανοήσουν το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι όγκοι, αλλά και να προσπαθήσουν να παρασκευάσουν αποτελεσματικά αντισώματα για να τους σταματήσουν, ενισχύοντας τη θεραπευτική φαρέτρα ασθενών και γιατρών.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cancer Research και εστιάζει στο πώς τα ογκογόνα κύτταρα σχηματίζουν τους όγκους σε πραγματικό χρόνο.
https://www.youtube.com/watch?v=GbBvfnKcAjk