Είναι ένα από τα σπανιότερα και πολύτιμα μπαχαρικά παγκοσμίως.
Παράγεται στο Μακεδονικό κάμπο με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το κιλό. Η τιμή του είναι τόσο υψηλή επειδή η συγκομιδή του είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια.
Ο κόκκινος Ελληνικός κρόκος Κοζάνης, κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.
Χρησιμοποιείται δίνοντας απίθανη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στα ποτά, στα τυροκομικά και σε αμέτρητες άλλες εφαρμογές.
Επιπλέον έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία. Πολλές εταιρίες καλλυντικών το συμπεριλαμβάνουν στα προϊόντα ομορφιάς τους.
Περιέχει καροτενοειδή τα οποια δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν καθιστώντας το σαφράν έναν δυνατό σύμμαχο για τη καταπολέμηση του πρόωρου γήρατος.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του προϊόντος είναι οι εξής:
– Βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας την καλή λειτουργία των οργάνων της πέψης
– Μειώνει τον πυρετό
– Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
– Είναι αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, καθώς αποτελεί ένα ήπιο ηρεμιστικό (μία πρέζα σαφράν με ζεστό γάλα)
– Βοηθά ως εκχύλισμα στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που έγινε το 100% των γυναικών που πήραν συμπλήρωμα εκχυλίσματος σαφράν ανέφεραν ότι μειώθηκε το αίσθημα της πείνας
– Είναι αντικαταθλιπτικό, καθώς επηρεάζει τη δραστικότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο
– Αντιστρέφει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης της όρασης που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει τα οφέλη του σαφράν για τα μάτια