Κι αν η συντριπτική πλειονότητα των λόγων είναι θρησκευτικοί, δεν είναι μόνο η θρησκεία εμπόδιο στην κοσμική ζωή της γυναίκας σήμερα, ούτε φυσικά εξαντλούνται οι απαγορεύσεις στις ισλαμικές κοινωνίες.
Δείτε παρακάτω τα μέρη που απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες και ένα μόλις μέρος στον κόσμο που απαγορεύονται οι άντρες, σύμφωνα με την Telegraph.
Άγιον Όρος, Ελλάδα
Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η περίφημη χερσόνησος της Χαλκιδικής που λειτουργεί ως σπίτι του ορθόδοξου μοναχισμού ήδη από τον 5ο αιώνα και είναι το σπίτι για πάνω από 2.000 μοναχούς που κάνουν ασκητική ζωή σε ένα από τα 20 Ανατολικά Ορθόδοξα μοναστήρια. Οι ξένοι, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, επιτρέπονται με ειδική άδεια εφ ‘όσον δεν είναι γυναίκες.
Όρος Omine, Ιαπωνία
Ένα από τα ψηλότερα της Ιαπωνίας, αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2004, στο νοτιοδυτικό άκρο της νήσου, στεγάζει στην κορυφή του έναν βουδιστικό ναό, σε ύψος 5640 ποδιών. Κι όμως, εδώ και 1300 χρόνια, όχι απλά ο ιερός ναός έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε όλες τις γυναίκες επισκέπτες, προκειμένου οι 100 και κάτι βουδιστές μοναχοί να μπορέσουν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν σε κατάσταση ζεν. Η ίδια κατάσταση ισχύει από τις ίδιες τις παρυφές του δάσους που βρίσκεται στη βάση του βουνού, με κανονικότατη μπάρα και έλεγχο για όλους τους επίδοξους επισκέπτες. Ένα διάταγμα του 1872 ήταν η μοναδική ενέργεια της ιαπωνικής κυβέρνησης να άρει την κατάσταση, το οποίο όμως κατέπεσε άπραγο. Ο λόγος; Οι θρύλοι που θέλουν άγριες νεράιδες να κυκλοφορούν στα πέριξ του βουνού και να αρπάζουν κάθε θηλυκό που τολμά να πλησιάσει, μετατρέποντας το σε νεράιδα!
Ναός Lord Ayyappa, Sabarimala, Ινδία
Από το 1991 όλες οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 10 και 50 (από τότε δηλαδή που έχουν έμμηνο ρύση) έχουν απαγορευτεί από το να εκφράζουν τη λατρεία τους σε αυτό το ινδουιστικό ιερό στην Κεράλα. Αίτηση για να επανεξετάσει την απαγόρευση έχει παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.
Τέμενος Haji Ali Dargah, Ινδία
Εγκατεστημένο στα ανοιχτά των ακτών της Βομβάης, το εν λόγω τέμενος είναι και τάφος του εμπόρου του 15ου αιώνα Pir Haji Ali Bukhari, ο οποίος απαρνήθηκε τα επίγεια υπάρχοντά του και έκανε το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα. Άγιος πια του σουφισμού, το μαυσωλείο του Bukhari ήταν άλλοτε ανοιχτό και στα δύο φύλα.
Τον Ιούλιο όμως του 2012, ένα θρησκευτικό διάταγμα εκδόθηκε, εναρμονισμένο με τον Νόμο της Σαρία, το οποίο απαγόρευε στη γυναίκα να εισέλθει στον κυρίως χώρο του ναού. Πολλές γυναικείες οργανώσεις ένωσαν τις φωνές τους κατά του διαχωρισμού των φύλων, καθώς θεωρήθηκε πως ήταν το «ανάρμοστο ντύσιμο» που επέβαλε την απαγόρευση παρά θρησκευτικοί λόγοι…
Jain Temple, Ινδία
Περιορισμοί ισχύουν κατά τόπους σε πολλές άλλες ινδικές θρησκευτικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Patbausi Satra στο Assam, του ναού Sree Padmanabhaswamy στην Κεράλα, του ναού Lord Kartikeya στο Πουσκάρ, του ναού Jain στο Ranakpur (φωτογραφία) και του Jama Masjid, το μεγαλύτερο τζαμί της Ινδίας.
Νεκροταφεία Σαουδικής Αραβίας και ένα υποκατάστημα των Starbucks
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν κάθε είδους περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν να πάνε και τι μπορούν να κάνουν. Νωρίτερα φέτος είχαν προσωρινά αποκλειστεί από την είσοδο σε υποκατάστημα των Starbucks στην πρωτεύουσα, Ριάντ. Τους έχει επίσης απαγορευθεί η οδήγηση, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, η κυκλοφορία χωρίς έναν άνδρα συνοδό, τα ρούχα που «αναδείξουν την ομορφιά τους», η χρήση δημόσιων πισινών, η είσοδος σε νεκροταφεία και η συσχέτιση με άνδρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση.
Ιρανικά γήπεδα ποδοσφαίρου
Πέρυσι το Ιράν συμφώνησε να επιτρέψει έναν περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθήσουν αγώνες βόλεϊ, μετά από τη διεθνή κατακραυγή για την φυλάκιση μιας Βρετανό-Ιρανής που προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα. Αλλά ενώ οι γυναίκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες ανδρών σε ορισμένα αθλήματα, όπως βόλεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ και τένις, δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο, κολύμπι και πάλη.
Muirfield Golf Club, Σκωτία
Το East Lothian club ψήφισε κατά της αποδοχής των γυναικών μελών νωρίτερα αυτό το μήνα, πυροδοτώντας την οργή μεταξύ των επαγγελματιών και προτρέποντας την απόφαση αρχής του αθλήματος για την απαγόρευση από τη φιλοξενία του τουρνουά Open.
Θαλάσσιο πάρκο Galaxy Rutschenparadies, Γερμανία
Πίσω στο 2012, οι γυναίκες είχαν απαγορευτεί από τις δραστηριότητες σε αυτό το γερμανικό πάρκο νερού, μετά από παράπονα αρκετών γυναικών για τραυματισμούς. «Αυτοί οι τραυματισμοί προκαλούνται από τη φύση της γυναικείας ανατομίας», δήλωσε ο Marcus Maier, διευθυντής του πάρκου.
Και ένα μέρος όπου απαγορεύονται οι άνδρες
Το χωριό Umoja στην Κένυα ιδρύθηκε το 1990 ως ένα καταφύγιο για γυναίκες-θύματα βίας από άνδρες και νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αναγκαστικούς γάμους. Εκεί υπάρχει ένα σχολείο, ένα πολιτιστικό κέντρο και κάμπινγκ για τους τουρίστες και φυσικά οι άντρες απαγορεύονται.