Θυμίζει ιστορίες που λένε οι γονείς στα παιδιά τους για να φάνε όλο τους το φαγητό, ειδικά από τη στιγμή που όλοι όσοι φοράνε φακούς επαφής τους έχουν ξεχάσει είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε στη θάλασσα, με αμελητέες συνέπειες. Κι όμως, η Λιαν Κάο από την Ταϊβάν, έχασε την όρασή της, όταν, φορώντας συνεχώς επί 6 μήνες τους φακούς επαφής της, αμοιβάδες της έφαγαν τις κόρες των ματιών.
Το κενό μεταξύ φακών και ματιού είναι ιδανικό μέρος για ανάπτυξη μικροοργανισμών που δεν χρειάζονται οξυγόνο για να αναπαραχθούν, και, ακόμα χειρότερα, τρέφονται από τον κερατοειδή. Η ακανθαμοιβάδα είναι ο πιο συχνός «ένοχος», και στην περίπτωση της Κάο, αυτοί οι 6 μήνες της έδωσαν άπλετο χρόνο να εξαπλωθεί στα μάτια της νεαρής κοπέλας.Η ακανθαμοιβάδα δεν τρέφεται άμεσα από τον ανθρώπινο ιστό, αλλά τρώει βακτήρια. Από την μακρά παραμονή των φακών στα μάτια της Κάο, αναπτύχθηκαν βακτήρια στον κερατοειδή, χαρίζοντας στην αμοιβάδα ένα λουκούλειο γεύμα, που με τη σειρά του εξελίχθηκε σε αποικία αμοιβάδων. Στο δεύτερο στάδιο, οι αμοιβάδες βυθίστηκαν μέσα στο μάτι της Κάο για να φτάσουν τα πιο απομακρυσμένα από την επιφάνεια του ματιού βακτήρια.
Η ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα, όπως ονομάζεται η ασθένεια, προέρχεται από την κακή απολύμανση των φακών. Δημιουργεί πόνο, ερυθρότητα και κνυσμό στα μάτια, αλλά πολλές φορές ο πόνος δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να οδηγήσει τον ασθενή στο γιατρό, πριν χάσει την όρασή του.