Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει αν ο αφαλός ενός παιδιού βγαίνει προς τα έξω

Είτε το παρατηρήσατε ήδη από τη γέννηση του μωρού, είτε συνέβη κάποιους μήνες αργότερα, είναι βέβαιο πως η εικόνα του διογκωμένου αφαλού του σας έβαλε σε σκέψεις.
Εξάλλου η ανησυχία για τα χαρακτηριστικά ή τα συμπτώματα του μωρού – ακόμη και αν είναι απολύτως φυσιολογικά – έχει γίνει δεύτερη φύση σας.
Ευτυχώς, και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα είναι πάρα πολύ απλά. Γιατί, λοιπόν, ο αφαλός του «πετάγεται» προς τα έξω;
Μύθοι για τον βρεφικό αφαλό
Πριν προχωρήσουμε στις πραγματικές αιτίες, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παρανοήσεις. Ο αφαλός του μωρού σας δεν βγαίνει προς τα έξω επειδή ο γιατρός δεν έκοψε σωστά τον ομφάλιο λώρο. Και, όχι, δεν μπορείτε να διορθώσετε το «πρόβλημα» δένοντας μια ζώνη γύρω από την κοιλίτσα του μωρού, ούτε κολλώντας ένα κέρμα επάνω στον αφαλό του.
Το τελευταίο μπορεί δυνητικά να γίνει και επικίνδυνο προκαλώντας ρήξη στο λεπτό έντερο που βρίσκεται από κάτω, επομένως μην το επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση.
Γιατί βγαίνει προς τα έξω ο αφαλός του;
Ουλώδης ιστός
Στην πραγματικότητα, ο αφαλός δεν είναι παρά μία ουλή. Αναλόγως με τον τρόπο που θα επουλωθεί και το κατά πόσον θα σχηματιστεί ουλώδης ιστός κάτω από την επιφάνειά του, ενδέχεται η περιοχή να καταλήξει ελαφρώς εξογκωμένη.
Ομφαλοκήλη
Πρόκειται για μια συγγενή βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος. Όπως ήδη γνωρίζετε, πριν το μωράκι σας έρθει στον κόσμο, ο αφαλός είναι το σημείο όπου συνδέεται με το σώμα σας και λαμβάνει μέσω του ομφάλιου λώρου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χώρος από όπου περνά ο λώρος δεν κλείνει εντελώς, αφήνοντας το περιθώριο σε περιεχόμενο της κοιλιάς (επίπλουν ή έντερο) να προβάλλει μέσα σε σάκο (κηλικό σάκο).
Έχει ομφαλοκήλη. Και τώρα τι;
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή η κήλη δεν θα δημιουργεί ενόχληση στο μικρό σας. Επιπλέον, όταν το χάσμα της ομφαλοκήλης είναι μικρό (κάτω από 1 εκατοστό) κλείνει μόνο του στο 90% των παιδιών πριν συμπληρώσουν τα 4 έτη.
Σε σπάνιες περιπτώσεις (λιγότερες από 1%) η ομφαλοκήλη οδηγεί σε περίσφιγξη, δηλαδή εγκλωβισμό του εντέρου εντός της. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το παιδί θα πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.
Αν το μικρό σας δεν πονάει και δεν διατρέχει κίνδυνο περίσφιξης, ο γιατρός θα αξιολογήσει κατά πόσον απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Συνήθως, πάντως, χειρουργείο προτείνεται όταν η ομφαλοκήλη δεν έχει υποστρέψει έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ανοιχτή μέθοδο ή λαπαροσκοπικά. Labels Υγεία loading…ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *